- Vizualizări: 36
La invitația Academiei de Științe a Moldovei, Profesorul Hiroshi AMANO de la Universitatea Nagoya din Japonia, Laureat al Premiului Nobel pentru fizică, va întreprinde o vizită în Republica Moldova la începutul lunii octombrie curent. Renumitul profesor a câștigat Premiul Nobel în 2014, împreună cu colegii săi Isamu Akasaki and Shuji Nakamura, pentru inventarea diodelor eficiente, emițătoare de lumină albastră, care au permis elaborarea unei noi generații de surse de lumină albă (https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2014/summary/).
Profesorul Hiroshi Amano colaborează cu Academia de Științe a Moldovei de mai mulți ani. La 10 iunie 2021 Domnia sa a prezentat raportul „Profitul economic al edificării unei societăți al energiei regenerabile” în cadrul „Săptămânii Științei”, organizată în premieră la Academia de Științe a Moldovei cu ocazia aniversării a 60-a a instituției. La 24 mai 2022 a participat la Conferința „Platforma Europeană pentru Pace”, având și un mesaj pentru cercetătorii tineri. În ziua de 4 iulie 2022 a susținut prelegerea „Foaia de parcurs pentru realizarea, cu ajutorul materialelor semiconductoare noi, a unei societăți cu neutralitate la carbon" în cadrul Școlii de vară cu genericul „Inovații în nanomedicină”, iar la 13 iunie 2023 a prezentat lecția publică „Care sunt cele mai importante caracteristici ale unui om de știință?” la Școala de vară „Calea către descoperiri științifice”.
Pentru contribuții remarcabile la dezvoltarea științei, în particular a noilor surse eficiente de lumină, precum și pentru colaborarea prodigioasă cu cercetătorii din Republica Moldova, Profesorul Hiroshi Amano a fost ales membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei. Însemnele de membru de onoare vor fi înmânate distinsului savant nipon în timpul vizitei sale în Republica Moldova. În dimineața zilei de 7 octombrie curent, Profesorul Hiroshi Amano va deschide cu un raport în plen Conferința Științifică Internațională în domeniul Nanotehnologiilor și Ingineriei Biomedicale, organizată de Societatea de Inginerie Biomedicală din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Academia de Științe a Moldovei (https://icnbme.sibm.md/).
Dr. Tudor Braniște