Masă rotundă la AȘM: „Premisele și impactul istorico-politic al Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie 1859”

24.01.2025
Vizitatori unici: 394

Pe 23 ianuarie 2025, Academia de Științe a Moldovei a organizat o masă rotundă dedicată unei teme de mare importanță istorică: „Premisele și impactul istorico-politic al Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie 1859”. Evenimentul, desfășurat în Sala Mică a AȘM, a reunit cercetători și pasionați de istoria României și Basarabiei. În cadrul mesei rotunde, au fost prezentate trei prelegeri. Acestea au fost susținute de academicianul Andrei Eșanu, Dr. Eugen-Tudor Sclifos și Dr. Gheorghe Negru.

În discursul său din deschiderea evenimentului, președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad, Ion Tighineanu a ținut să menționeze că aceste evenimente trebuie să ne ofere lecții importante ale istoriei și cele mai bune învățăminte sunt legate de personalitățile care s-au dovedit a fi vizionare la acel moment. În acest sens, a declarat acad. Ion Tighineanu, este important ca despre oamenii care au făcut istorie și  valorile promovate de ei să se amintească mai des, iar AȘM depune constant eforturi în acest sens. La rândul său,  mem. cor. Ion Hadârcă, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei și coordonatorul Secției Științe sociale, economice, umanistice și arte, a remarcat că această discuție e dedicată unui „moment istoric de mare impact și însemnătate în istoria națională și politică a României, a românilor, pe care nu avem dreptul să-l evităm, să-l omitem”. Mai mult decât atât, Ion Hadârcă a precizat că este și o tradiție deja și, an de an, Academia acordă atenție, consacră timp și energie pentru a dezbate subiectele legate de acest proces istoric important al Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.

Academicianul Andrei Eșanu a deschis discuțiile cu tema „Procesul de occidentalizare a țărilor române”. În comunicarea sa, academicianul a menționat că actualmente oamenii din Republica Moldova au conștientizat unde sunt și fac pași grăbiți pentru a fi primiți în Uniunea Europeană. „În Republica Moldova, au loc procese de modernizare, de occidentalizare”, menționând că Unirea de la 1859 a fost primul pas important spre uniunea tuturor românilor, iar intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană poate constitui din nou un pas pentru reîntregirea națiunii.  Dr. Eugen-Tudor Sclifos a continuat cu prezentarea „Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza și diplomația franco-rusă”, iar Dr. Gheorghe Negru a încheiat sesiunile cu o temă deosebit de relevantă pentru Republica Moldova: „Impactul Unirii Principatelor Române asupra Basarabiei”.

Masa rotundă s-a desfășurat în format hibrid, cu prezență fizică în Sala Mică a AȘM  și online, pe platforma ZOOM, de asemenea a fost transmisă live de către Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale, înregistrarea video fiind disponibilă aici.

 

Cristina Bumbu

 

 

Categorie: