Prelegere publică la AȘM: Profesorul Victor Juc, despre viitorul politic al administrației Trump

24.01.2025
Vizitatori unici: 113

Donald Trump este o figură politică atipică, care a schimbat dinamica tradițională a politicii americane. Spre deosebire de predecesorii săi, Trump a pus politica externă în subordinea celei interne, un fenomen pe care Juc îl asociază cu influențe neomarxiste. „Trump este un tranzacționist, care operează cu noțiuni proprii mediului de afaceri. El prioritizează politica internă, folosind mecanismele de politică externă ca instrumente,” a declarat profesorul Victor Juc, în cadrul prelegerii publice „Al doilea mandat al Președintelui Donald Trump: așteptări versus perspective”, susținută la Academia de Științe a Moldovei. Un eveniment care a reunit în Sala Mică a AȘM, dar și online, oameni interesați de perspectivele politice și economice ale lumii după revenirea lui Trump la putere în SUA.

Victor Juc, mem. cor. dr. hab. în științe politice, prof. univ. a subliniat atât complexitatea personalității lui Trump, cât și impactul acestuia asupra politicii interne și externe a Statelor Unite, pe fundalul schimbărilor globale. În timpul prelegerii sale, Victor Juc a evidențiat că Trump a intrat în al doilea mandat „foarte supărat pe sistemul politic și de justiție american”. Această atitudine a fost vizibilă prin măsuri care aparent contravin pilonilor democrației, dar care, în opinia lui Trump, sunt necesare pentru a contracara declinul globalizării și pentru a revitaliza protecționismul economic. „Triumfalismul democratic și-a pierdut din actualitate,” a afirmat m.c. Juc, făcând referire la tendințele economice și politice globale care sprijină un nou tip de „imperialism economic.”

Potrivit profesorului, în ceea ce privește politica internă, Donald Trump își propune să reducă birocrația, să oprească fluxul de migranți și să transfere locurile de muncă din manufactură către clasa muncitoare americană. Totuși, Victor Juc avertizează că aceste planuri se vor confrunta cu multiple provocări, printre care rezistența magnaților și dificultatea de a obține o majoritate parlamentară. În plus, reducerea cheltuielilor publice și trecerea activelor către inteligența artificială ar putea duce la creșterea șomajului.

Pe plan extern, introducerea de tarife comerciale și politicile protecționiste ar putea provoca rezistență economică din partea altor state, complicând și mai mult poziția globală a SUA. „Trump va avea parte de provocări substanțiale, mai ales că democrația participativă atrage mai puțină atenție din partea sa, în favoarea democrației elitiste,” a precizat Victor Juc, subliniind că societatea americană așteaptă schimbări majore în urma celui de-al doilea mandat Trump, însă aceste transformări vor veni cu „perturbări” sociale și economice. „Nu va trece niciun an și vom asista la  demisii mediatizate pe larg în administrația Trump,”, spune profesorul, indicând fragilitatea unei echipe politice atât de mari și diverse.

Profesorul Victor Juc a oferit o analiză amplă a contextului politic și economic global, făcând referire la dinamica politică internă și internațională a Statelor Unite și la perspectivele noului mandat pentru Donald Trump. Societatea americană are mari așteptări de la viitoarele politici care ar putea aduce scăderi ale inflației și o relansare economică. El subliniază că Partidul Democrat se află într-o situație dificilă, ceea ce ar putea facilita revenirea unui președinte republican la Casa Albă. „Nu aș exclude posibilitatea ca viitorul președinte să fie din Partidul Republican, mai ales dacă Donald Trump va obține rezultate economice similare cu cele din primul său mandat”, a precizat Victor Juc.

În ceea ce privește politica externă, profesorul a evidențiat intensificarea conflictelor globale, inclusiv războiul din Ucraina și escaladarea tensiunilor dintre SUA și China. „Conflictul economic dintre Statele Unite și China este inevitabil, iar acesta va avea implicații globale majore. Federația Rusă ar putea deveni principalul aliat al Chinei, în timp ce Uniunea Europeană va rămâne un aliat strategic al Statelor Unite”, a adăugat Victor Juc.

Uniunea Europeană traversează un moment de reevaluare profundă a politicilor sale, în special în ceea ce privește Pactul Verde European și obiectivele asumate prin Acordul de la Paris din 2015, consideră profesorul Victor Juc. Potrivit acestuia, optimismul excesiv al UE în implementarea politicilor climaterice a generat dificultăți majore atât pentru sectorul industrial, cât și pentru consumatori. Profesorul a atras atenția și asupra lipsei de rezultate tangibile la evenimentele recente, cum ar fi summit-ul de la Baku din 2024 și Forumul Economic de la Davos, unde Uniunea Europeană și Germania au avut dificultăți în promovarea agendei lor climatice.

În ceea ce privește conflictul armat din Ucraina, profesorul Victor Juc a subliniat că garanțiile de securitate acordate Kievului nu au fost suficiente pentru a preveni agresiunile Federației Ruse. „Singura garanție reală pentru Ucraina este aderarea la Alianța Nord-Atlantică. Doar astfel se poate asigura că acest conflict nu va fi reluat,” a explicat Victor Juc.

Profesorul Juc a evidențiat necesitatea ca Republica Moldova să-și consolideze relațiile cu Statele Unite, menționând că țara noastră dorește să treacă de la un simplu dialog strategic la un parteneriat strategic. Pentru aceasta, a propus dezvoltarea unor legături mai strânse la nivel executiv cu Departamentul de Stat american, dar și colaborarea cu reprezentanți din Congresul SUA.

„Republica Moldova nu se află pe agenda președintelui Trump, însă trebuie să identifice oportunități și susținători care să promoveze interesele țării în SUA,” a concluzionat el.  În final, profesorul Juc a punctat că viitorul relațiilor internaționale și al politicilor europene depinde în mare măsură de deciziile administrației Trump și de modul în care instituțiile americane vor implementa noile direcții politice.

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a salutat intenția profesorului Victor Juc de a susține această prelegere publică la Academia de Științe a Moldovei, menționând că este un subiect de larg interes și o analiză profundă a situației actuale pe plan global este binevenită. De asemenea vicepreședintele AȘM, Ion Hadârcă i-a mulțumit profesorului Victor Juc pentru deschiderea de care a dat dovadă, dar și pentru complexitatea informațiilor prezentate. Prelegerea publică susținută de profesorul Victor Juc s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri. Evenimentul a fost transmis live-stream de către Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale.

Cristina BUMBU

Categorie: