- Vizualizări: 243
Pe 12 noiembrie 2024, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei au organizat un eveniment festiv dedicat lansării Deceniului Internațional al Științelor pentru Dezvoltare Durabilă (2024–2033) în spațiul românesc, inițiativă proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pe 25 august 2023. Evenimentul a avut loc simultan la Academia Română, în București, și la Academia de Științe a Moldovei, în Chișinău, și a fost disponibil în format online pe platforma Zoom, cu transmisie live stream realizată de Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale și Privesc.EU.
În discursul său de deschidere a evenimentului, președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu a apreciat înalt colaborarea dintre Academia Română și AȘM, menționând că un beneficiu aparte le-a oferit cercetătorilor științifici schimburile interacademice, în mod special celor din Republica Moldova, care au utilizat infrastructura de cercetare a institutelor academice din România, au avut acces la arhive și biblioteci. În acest sens, acad. Tighineanu a venit cu un apel de reluare a acestor practici reciproc avantajoase, pentru realizarea cărora sunt necesare unele modificări în legislația cu privire la știință și inovare a Republicii Moldova, suplimentând atribuțiile Academiei de Științe a Moldovei cu dreptul de organizare a schimburilor interacademice.
Acad. Ion Tighineanu și-a exprimat speranța că această lărgire a competențelor Academiei de Științe a Moldovei va restabili bunele tradiții de care au beneficiat anterior cercetătorii de pe ambele maluri ale Prutului, dar și va impulsiona integrarea științei din Republica Moldova în spațiul european. Președintele AȘM a reiterat că, prin eforturi comune, se va reuși ca vocea științei să se facă auzită, iar prin contribuții concrete la soluționarea problemelor și provocărilor tot mai stringente ale societății moderne, va spori încrederea în știință din partea factorilor de decizie, instituțiilor abilitate și a societății civile, ceea ce urmează a se conjuga într-un efort comun pentru promovarea și realizarea politicilor bazate pe dovezi concrete, întru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel global.
Președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop le-a mulțumit tuturor celor care au dat curs invitației de a participa la evenimentul de lansare a Deceniul Internațional al Științelor pentru Dezvoltare Durabilă în spațiul românesc, încurajând participanții să vină cu recomandări privind dezvoltarea în continuare a relațiilor bilaterale, menționând că această nouă platformă va conjuga și mai mult eforturile cercetătorilor din R. Moldova și România.
În luarea sa de cuvânt, Ligia Deca, Ministrul Educației din România și Președintele Comisiei Naționale pentru UNESCO a declarat că Decada Internațională a Științelor pentru Dezvoltare Durabilă 2024-2033, oferă cadrul ideal pentru a discuta despre progresele făcute în promovarea științei în sistemele educaționale și despre impactul științei asupra vieții de zi cu zi.
Potrivit ei, este esențial ca mediul universitar și cel științific să contribuie la integrarea tehnologiilor de vârf în practicile curente. În încheierea alocuțiunii, Ligia Deca a lansat un apel la acțiune, îndemnându-i pe toți să profite de oportunitățile Decadei Științelor pentru Dezvoltare Durabilă și să contribuie, să schimbe și să inspire tânăra generație, menționând că este momentul să se facă acțiuni concrete pentru a transforma promisiunile într-o realitate sustenabilă.
Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova s-a arătat încrezător că realizarea agendei Decadei Științelor pentru Dezvoltare Durabilă va ajuta civilizația să facă față provocărilor tot mai stringente, iar Republica Moldova, cu susținerea comunității științifice, va adera la Uniunea Europeană. Dan Perciun a menționat că experiențele și bunele practici ale societăților care utilizează rezultatele cercetărilor în beneficiul său sunt elocvente și cu un potențial deosebit de dezvoltare, căci investind în cercetare și educație, se investește în viitorul societății, în dezvoltarea durabilă a ei.
Ședința festivă s-a desfășurat în prezența unor personalități de seamă, alături de oficiali din cadrul UNESCO, lideri ai academiilor de științe de ramură din România și Republica Moldova, reprezentanți guvernamentali și internaționali. Printre invitați s-au numărat Lidia Brito, Director General Adjunct al UNESCO pentru științe și laureatul Nobel în Medicină, prof. Richard Roberts de la New England Biolabs, SUA. Ambii au transmis mesaje video de încurajare a eforturilor în vederea dezvoltării unui parteneriat durabil pentru următorii ani. Cu mesaje de salut și încurajare a eforturilor de promovare a științei au venit și Simona-Mirela Miculescu, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO, care a transmis la fel un mesaj video. Lista participanților a fost completată de László Borbély, Consilier de Stat, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Guvernul României; Acad. Ioan Dumitrache, Secretar General, Academia Română; Valeriu Tabără, Președinte, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”; Valeriu V. Jinescu, Președinte, Academia de Științe Tehice din România; Mircea Beuran, Președinte, Academia de Științe Medicale; Ioan Chelaru, Președinte de onoare, Academia de Ştiinţe Juridice din România. Constantin Rusnac, Secretar General, Comisia Națională a Republicii Moldova pentru UNESCO Valentina Vasile, Director, Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă, Academia Română.
Toți participanții la acest eveniment important de lansare a Decadei Științelor pentru Dezvoltare Durabilă s-au arătat încrezători că în următoarea perioadă eforturile de susținere a științei și cercetării vor fi consolidate, iar rezultatele nu se vor lăsa așteptate. Această nouă platformă de colaborare extinsă va permite schimbul de experiență și bune practici nu doar între România și Republica Moldova, dar și la nivelul organizațiilor internaționale, astfel încât, împreună să se reușească atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Ceremonia a inclus și decernarea premiilor AȘM pentru rezultate științifice valoroase în domeniile științelor sociale, economice, umanistice și arte pentru anii 2022–2023, premiul pentru tinerii cercetători și premiul pentru promovarea științei în mass-media. Totodată, acad. Ioan Dumitrache, Secretarul General al Academiei Române, a primit însemnele de membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei, distincție oferită de AȘM în luna martie 2024.
Evenimentul, organizat în parteneriat cu Academiile de ramură din România, printre care Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, Academia de Științe Tehnice, Academia de Științe Medicale și Academia de Științe Juridice, a reunit membri titulari, membri corespondenți și cercetători, cadre didactice, doctoranzi și reprezentanți ai mass-media, fiind o platformă de colaborare academică între România și Republica Moldova.
Cristina BUMBU