Cercetătorii Victor Ambros şi Gary Ruvkun au obținut Premiul Nobel pentru Medicină 2024

07.10.2024
Vizitatori unici: 1100

Cercetătorii Victor Ambros de la Universitatea din  Massachusetts și Gary Ruvkun de la Universitateam Harvard deschid lista laureaților din acest an, obținând Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. Înalta distincție le este oferită pentru descoperirea microARN-ului și a rolului său în reglarea post-transcripțională a genelor. Anunțul a fost făcut de către Thomas Perlmann, secretarul general al Comitetului Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.

Această realizare științifică deschide noi orizonturi în înțelegerea modului în care sunt reglate genele din celulele organismelor multicelulare. „Informaţiile stocate în cromozomii noştri pot fi comparate cu un manual de instrucţiuni pentru toate celulele din corpul nostru. Fiecare celulă conţine aceiaşi cromozomi, deci fiecare celulă conţine exact acelaşi set de gene şi exact acelaşi set de instrucţiuni. Cu toate acestea, diferite tipuri de celule, cum ar fi celulele musculare şi nervoase, au caracteristici foarte distincte. Cum apar aceste diferenţe? Răspunsul se află în reglarea genelor, care permite fiecărei celule să selecteze doar instrucţiunile relevante. Acest lucru asigură faptul că numai setul corect de gene este activ în fiecare tip de celulă”, menționează Comitetul Nobel.

Comitetul Nobel a subliniat importanța majoră a acestei descoperiri esențiale în domeniul geneticii, afirmând că „a dezvăluit un principiu complet nou de reglare a genelor, important pentru organismele multicelulare, inclusiv pentru oameni”. Înțelegerea acestui mecanism oferă perspective revoluționare în cercetarea și tratarea diferitelor afecțiuni genetice și boli.

Profesorii Ambros și Ruvkun se alătură unei lungi liste de laureați ai Premiului Nobel care au contribuit la descifrarea misterelor corpului uman. Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat de 114 ori între 1901 și 2023, fiind recunoscute 227 de persoane pentru descoperiri științifice remarcabile. De la insulina lui Frederick G. Banting, la virusurile care induc tumori descoperite de Peyton Rous, fiecare laureat a adus o contribuție esențială la progresul științei și medicinei. Acum, descoperirea microARN-ului reprezintă un nou capitol revoluționar, promițând soluții inovatoare pentru viitorul medicinii și al terapiilor genetice.

În 2023, premiul a fost atribuit cercetătorilor care au dezvoltat tehnologia vaccinurilor ARN mesager împotriva COVID-19. Cel mai tânăr laureat din istoria acestui premiu este Frederick G. Banting, care l-a primit la vârsta de 32 de ani în 1923, în timp ce Peyton Rous, laureat la 87 de ani, rămâne cel mai vârstnic câștigător. Menționăm că printre Laureații Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină este și profesorul Randy Schekman, Universitatea Berkeley, California, membru de Onoare al AȘM, care în 2013 a fost premiat pentru descoperirea mecanismului care reglează traficul vezicular în celule.

Programul continuă marți cu Premiul Nobel pentru Fizică, urmat de Chimie, Literatură, Pace și, în final, Economie, pe 14 octombrie.

 

Sursa: https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2024/summary/

Cristina BUMBU

 

Categorie: