La Chișinău, și-a început lucrările Conferința știinţifică internaţională „Știința Materialelor și Fizica Materiei Condensate”, consacrată aniversării a 60-a de la fondarea Institutului de Fizică Aplicată

02.10.2024
Vizitatori unici: 288

Prima zi a lunii octombrie este marcată de un eveniment cu o pondere semnificativă pentru dezvoltarea fizicii în Republica Moldova, integrarea în spațiul științific european și internațional. În perioada 01-04 octombrie 2024, la Chișinău, sub auspiciile Universității de Stat din Moldova, Institutului de Fizică Aplicată și Asociației obștești „Materials Science and Engineering” își desfășoară lucrările Conferința știinţifică internaţională „Știința Materialelor și Fizica Materiei Condensate” (Materials Science and Condensed Matter Physics”, MSCMP-2024), ajunsă deja la cea de-a X-a ediție.

Ședința plenară a Conferinței a avut loc în sala Regina Maria a Universității de Stat din Moldova, fiind deschisă și moderată de acad. Leonid Culiuc, Președintele Conferinței MSCMP-2024, care în mesajul său de bun venit a realizat și o retrospectivă sumară a evoluției Institutului de Fizică Aplicată pe parcursul celor șase decenii de activitate. Crearea Institutului, inițiată de primul director, academicianul Boris Lazarenko, a fost susținută și promovată de profesionalismul colaboratorilor științifici și inginerilor, care au adus contribuții semnificative la dezvoltarea cercetărilor în domeniile fizicii materiei condensate, științei materialelor, electrofizicii și electrotehnologiilor.

Cu aprecieri și felicitări organizatorilor, participanților la cea de-a X-a ediție a conferinței științifice internaționale a venit doamna Liliana Nicolaescu-Onofrei, președintele Comisiei parlamentare „Cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media”, care a transmis salutul participanților la eveniment din partea domnului Igor Grosu, Președintele Parlamentului, conferind Institutului de Fizică Aplicată Diploma de Onoare din partea Parlamentului, punând în valoare eforturile instituției și a întregului colectiv de cercetători în dezvoltarea științelor fundamentale. Dr. Galina Rusu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, a subliniat rolul și importanța unor asemenea evenimente științifice cu un impact deosebit pentru dezvoltarea științei, stabilirea de noi parteneriate și colaborare eficientă.

Ediția din anul acesta se desfășoară într-un context festiv, Institutul de Fizică Aplicată sărbătorind 60 de ani de la fondare în calitate de institut de cercetare în cadrul Academiei de Științe a Moldovei. În această ordine de idei, acad. Ion Tighineanu, Președintele AȘM, a salutat prezența impresionantă a cercetătorilor din diferite țări, inclusiv participarea membrului de onoare al AȘM Vladimir Fomin. Pentru a consemna 60 de ani de activitate a IFA, Prezidiul AȘM a decis conferirea Plachetei „Excelență în cercetare”, în semn de înaltă recunoștință pentru realizările științifice valoroase, promovarea cercetării la scară internațională, precum și pregătirea cadrelor de înaltă calificare. Președintele AȘM a transmis distincția academică directorului IFA doamnei dr. Olga Șikimaka.

Începând cu 2022, Institutul de Fizică Aplicată a devenit o subdiviziune a Universității de Stat din Moldova și în context prorectorul Sergiu Corlat a subliniat în discursul său importanța institutelor de cercetare și conlucrarea cu mediul universitar, USM fiind onorată să fie gazda unui eveniment științific de așa amploare.

Potrivit organizatorilor, desfășurarea Conferinţei MSCMP-2024 este importantă pentru dezvoltarea ştiinţelor fizice, fizico-chimice, ingineriei materialelor în Republica Moldova, pentru stabilirea unor noi cooperări științifice cu parteneri din UE, precum și din alte țări, inițierea proiectelor comune în cadrul programelor europene de cercetare-dezvoltare (Horizon Europe), dar şi pentru promovarea științei și imaginii Republicii Moldova pe plan internațional. Programul complex al conferinței include peste 200 de participanți, dintre care mai mult de 70 de fizicieni din Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Israel, Lituania, Marea Britanie, Maroc, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, SUA, Turcia, Ucraina, Ungaria.

De menționat că conferința a fost organizată la Chișinău, în anii 2001, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016 și 2018, de către Institutul de Fizică Aplicată al Academiei de Științe a Moldovei și este înalt apreciată de comunitatea științifică internațională.

Conferința își desfășoară lucrările pe secțiuni științifice, conform agendei https://mscmp.usm.md/wp-content/uploads/2024/09/MSCMP2024_Programme_web.pdf.

 

Dr. hab. Liliana Condraticova

Secretar științific general al AȘM

 

Categorie: