Expoziția Internațională de Inovație și Transfer Tehnologic „EXCELLENT IDEA – 2024” a ajuns la cea de-a III-a ediție

22.09.2024
Vizitatori unici: 1427

La 20 septembrie 2024, la Chișinău, a fost deschisă într-un cadru solemn Expoziția Internațională de Inovație și Transfer Tehnologic „EXCELLENT IDEA – 2024”, ajunsă la cea de-a III-a ediție. Și de această dată, evenimentul a fost organizat de către parteneriatul durabil și eficient – Academia de Studii Economice din Moldova, Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic, Academia de Științe a Moldovei, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Amintim că prima ediție a expoziției a avut loc în anul 2022 și s-a desfășurat la ASEM.

La deschiderea oficială a expoziției au venit cu mesaje de salut dr. Lilia Șargu, Directorul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic; mem. cor. al AȘM Alexandru Stratan, dr. hab., prof. univ., Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova; mem. cor. al AȘM Emil Ceban, dr. hab., prof. univ., Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, Președintele Consiliului Rectorilor Universităților din Republica Moldova; dr. hab. Liliana Condraticova, Secretarul științific general al Academiei de Științe a Moldovei; Eugeniu Rusu, Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală; Fondatorul Școlii Românești de la Haga Bogdan Gavaza, Oficiul European de Brevete; precum și reprezentanți ai universităților din România – Academiei de Studii Economice din București; Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu” din Iași; Universității Titu Maiorescu din București. Vorbitorii au apreciat prestanța înaltă a participanților la expoziție, au subliniat comuniunea institutelor de cercetare și a universităților din Republica Moldova și România, au adus în evidență conlucrarea productivă între cercetare și educație, formarea noilor parteneriate de activitate, astfel că Expoziția Internațională de Inovație și Transfer Tehnologic „EXCELLENT IDEA” a devenit o adevărată platformă de colaborare, excelență în educație și cercetare, parteneriate durabile etc.

Expoziția desfășurată în perioada 20-22 septembrie și-a propus ca scop să promoveze inovațiile, invențiile, rezultatele proiectelor de cercetare, implicit cele valorificate editorial în monografii științifice. La expoziție au fost prezentate postere, produse, prototipuri, înregistrările video ce expun diverse certificate de inovator, idei inovatoare, certificate înregistrate, brevete de invenții, prototipuri de mașini, echipamente, dispozitive funcționale elaborate, noi soiuri/hibrizi de plante, rase de animale și păsări omologate/metode de diagnostic, tratament, analiză; precum și rezultatele proiectelor de cercetare, publicațiile științifice (cărți, monografii, articole ISI etc.). În total, au fost înregistrate 174 de participări din Republica Moldova, România, Ucraina, Polonia, Olanda, fiind prezentate 45 de invenții/ brevete, inovații/drept de autor; 67 de monografii științifice; 21 de articole ISI, 22 de proiecte și 18 proiecte pentru tineri cercetători etc. Organizatorii au anunțat un areal tematic divers pentru înregistrarea participanților: științe ale naturii; științe inginerești şi tehnologii; științe medicale; științe agricole; științe sociale şi economice; științe umaniste.

Apreciem participarea la expoziția „EXCELLENT IDEA” ediția din anul 2024 a membrilor titulari, membrilor corespondenți și membrilor desemnați ai AȘM, care au expus rezultatele științifice relevante, rezultatul muncii echipelor de cercetători, seniori și tineri – acad. Stanislav Groppa, acad. Ion Toderaș, acad. Grigore Belostecinic, mem. cor. Elena Zubcov, mem. cor. Laurenția Ungureanu, mem. cor. Emil Ceban, mem. cor. Alexandru Stratan, dr. hab. Olga Gagauz, dr. hab. Dumitru Erhan, dr. hab. Denis Bulat ș.a.

Al treilea an consecutiv, AȘM decernează Premiul de excelență pentru știință și inovare la categoria seniori și Premiul de excelență pentru știință și inovare la categoria tineri cercetători.

De asemenea, la 20 septembrie, cu prilejul Zilei ASEM și Zilei Economistului, la Chișinău și-a ținut lucrările conferinţa ştiinţifică internaţională „Competitivitate și dezvoltare în economia cunoașterii”, ajunsă la cea de-a 28-a ediție. În cadrul manifestării științifice, la care a participat mem. cor. al AȘM Ion Hadârcă, vicepreședinte al AȘM, conducător al Secției de științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM, au fost abordate probleme la nivel global în domeniul economiei, competitivității, dezvoltării durabile și au fost propuse soluţii pentru ameliorarea situaţiei economice din Republica Moldova.

Mai multe detalii sunt disponibile la link-urile:

https://www.facebook.com/usmf.md/,

https://ase.md/expozitia-internationala-de-inovatie-si-transfer-tehnologic-excellent-idea-2024-editia-iii/;

https://tvrmoldova.md/article/44bf0d094d5168e2/cele-mai-mari-probleme-ale-economiei-in-discutii-la-conferinta-competitivitate-si-dezvoltare-in-economia-cunoasterii.html

 

Dr. hab. Liliana Condraticova

Secretar științific general al AȘM

Categorie: