Colaborarea dintre Academia de Științe a Moldovei și Academia Chineză de Științe Sociale: perspective de colaborare

08.09.2024
Vizitatori unici: 1359

La 6 septembrie 2024, conducerea Academiei de Științe a Moldovei a avut o întrevedere cu cercetătorii Academiei Chineze de Științe Sociale. Conducerea Institutului de Studii privind Rusia, Europa de Est și Asia Centrală a Academiei Chineze de Științe Sociale, reprezentată de prof. Tian Dewen, director adjunct, Xu Gang, adjunct al șefului Diviziei de Cooperare Internațională, Dr. Ju Hao și Dr. He Ting de la Departamentul de Transformare și Teoria integrării, au discutat cu conducerea AȘM posibilitățile de cooperare științifică în domenii de interes reciproc.

Academia de Științe a fost reprezentată de Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, vicepreședintele membru corespondent Svetlana Cojocaru, Academicianul Mihai Cimpoi, Președintele Consiliului consultativ al academicienilor, secretarul științific general al AȘM dr. hab. Liliana Condraticova, șeful Secției management academic și relații externe dr. Tudor Braniște, ș.a.

Președintele AȘM a prezentat pe scurt activitatea de bază a AȘM, menționând rolul Academiei în calitate de consultant strategic al Guvernului, organizarea procesului de audiere publică a rapoartelor pe proiectele științifice realizate cu finanțare din bugetul de stat, organizarea de Conferințe internaționale și prelegeri publice pe teme de interes major pentru societate, cum ar fi pacea, schimbările climatice, sau situația pandemică. Președintele AȘM a atras atenția asupra dinamicii de dezvoltare a domeniului cercetării științifice în China, care se clasează în primele locuri privind numărul de publicații științifice în reviste indexate în baza de date Web of Science și SCOPUS. Dezvoltarea tehnologică și experiența privind transferul de tehnologie a Chinei ar putea ajuta Republica Moldova să dinamizeze acest spectru al cercetării și inovării. Fiind prezent la ședință, Academicianul Mihai Cimpoi a amintit despre traducerile în limba chineză a scrierilor lui Mihai Eminescu, care la rândul său era fascinat de cultura și poezia clasică chinezească. Colaborarea acad. Cimpoi cu scriitori și traducători din China durează de mai mulți ani și sunt deja mai multe volume de poezii traduse în limba chineză, care se bucură de o înaltă apreciere din partea cititorilor.

Șeful delegației din China a făcut o prezentare generală a instituției pe care o reprezintă, menționând fondarea în 1977 a Academiei chineze de științe sociale, care la moment este compusă din 31 de instituții de cercetare și 45 de centre științifice, unde se realizează cercetări în cca 300 de domenii.

Reprezentanții CASS s-au arătat interesați de continuarea colaborării privind promovarea reciprocă a culturii ambelor state, totodată, un interes aparte îl au și studiile economice privind identificarea domeniilor forte și a realizărilor științifice ale ambelor țări și inițierea activităților economice reciproc avantajoase.

De menționat că încă în 2019 au fost inițiate primele discuții privind colaborarea între cele două instituții, circumstanțele favorabile fiind create abia anul acesta, odată cu vizita la Chișinău a delegației.

În final, directorul adjunct al Institutului de Studii privind Rusia, Europa de Est și Asia Centrală a invitat conducerea Academiei de Științe să întreprindă o vizită în China pentru a impulsiona cooperarea științifică și culturală a cercetătorilor din ambele țări.

 

Dr. Tudor Braniște,

Șeful Secției management academic și relații externe a AȘM

Categorie: