- Vizualizări: 237
În perioada 28-31 august 2024, la Chișinău și Suceava, s-a desfășurat cea de-a patra ediție a Congresului Național al Istoricilor Români (CNIR), primele trei ediții fiind organizate la Cluj-Napoca (2016), Iași (2018) și Alba-Iulia (2022). Și de această dată, Congresul a demonstrat o solidaritate extraordinară între comunitatea științifică, profesorii universitari și cei de la instituțiile preuniversitare, experți de la muzee și agenții, specialiști în domeniul studierii trecutului din România și din Republica Moldova.
Deschiderea Congresului a avut loc la 28 august la Palatul Republicii din Chișinău. Mesaje de salut participanților au fost adresate de înalte oficialități din Republica Moldova și din România – președintele Academiei Române acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Grosu, consilierul prezidențial al României Sergiu Nistor, ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova Dan Perciun, secretarul de stat, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova Adrian Dupu, președintele Academiei de Științe a Moldovei acad. Ion Tighineanu (discurs integral), directorul Institutului Cultural Român Monica Babuc, alți reprezentanți ai organizațiilor din domeniile cercetării și culturii din Republica Moldova și din România. Evenimentul a fost moderat de rectorul USM, prof., univ., dr. Igor Șarov și prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof., univ., dr. Ștefan Purici.
La ședința plenară din Chișinău acad. Ioan-Aurel Pop, membru de onoare al AȘM, a susținut un raport de excepție „O paralelă între două țări ale Țării: Transilvania și Basarabia”. La ședința plenară de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava au conferențiat membru de onoare al AȘM, acad. Victor Spinei „Întemeierea Statului medieval Moldova”; mem. cor. al AȘM, membru de onoare al Academiei Române Gheorghe Cojocaru „Congresul al III-lea al Uniunii Scriitorilor din RSS Moldovenească: context, dezbateri, semnificații și impact”, precum și alți istorici notorii din spațiul românesc.
Reamintim că acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, a susținut, la deschiderea celei de-a doua ediții a Școlii de vară „Calea spre descoperiri științifice” din 27 august, lecția publică „Educația contemporană prin istorie”. Iar la 31 august, în ședința festivă organizată de cele două-academii surori consacrată Sărbătorii Naționale Ziua Limbii Române, acad. Ioan Aurel Pop a susținut online comunicarea „Perenitatea lui Eminescu”, ce face parte din lecturile academice lansate de AȘM din 2005 privind sărbătorirea Limbii Române la AȘM.
Ce-a de-a IV-a ediție a CNIR a fost organizată sub egida Academiei Române, Comitetului Național al Istoricilor din România, Universității de Stat din Moldova și Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu Ministerul Educației din România, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu din Chișinău”. Președinții Comitetului Științific al manifestării sunt acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române; acad. Ion Tighineanu, Președintele Academiei de Științe a Moldovei; prof. univ. dr. Igor Șarov, Rectorul Universității de Stat din Moldova și prof. univ. dr. Mihai Dimian, Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Președinte de onoare al Congresului Istoricilor, ediția anului 2024, este academicianul Alexandru Zub, directorul onorific al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” Iași al Academiei Române.
În prima zi de lucru a CNIR, în Sala Mediacor a USM, a avut loc lansarea cărții „Moldova medievală văzută dinspre Transilvania” (Iași: Editura Junimea, 2024), semnată de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, membru de onoare al AȘM. Cartea a fost prezentată de Andrei Eșanu, membru titular al AȘM și membru de onoare al Academiei Române, precum și de dr., prof. Sorin Șipoș, dr. Adrian Dinu Rachieru. Un îndemn la studiul istoriei și promovării adevărului istoric, la lectura cărții a lansat autorul, acad. Ioan-Aurel Pop.
Suntem onorați să regăsim printre participanții la CNIR atât membrii titulari și membrii corespondenți ai AȘM, cât și membrii de onoare ai AȘM, care sunt membri titulari ai Academiei Române. În cadrul congresului, mem. cor. al AȘM Demir Dragnev a ținut comunicarea „Promovarea politicii imperiale prin intermediul Consulatului rus din Moldova (sfârșitul sec. al XVIII-lea - începutul sec. al XIX-lea)”; acad. Andrei Eșanu și dr. Valentina Eșanu „Ultimele preocupări cărturărești ale lui Dimitrie Cantemir”; acad. Valeriu Pasat „Un secol de la formarea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești. Interpretări istoriografice”; mem. cor. al AȘM Gheorghe Cojocaru „Semnificația conferinței de la Viena din 1924 în contextul de ansamblu al relațiilor sovieto-române”; mem. cor. al AȘM Victor Juc „Opțiunea europeană a Republicii Moldova: oportunități și constrângeri”; precum și membri desemnați ai Secției de științe sociale, economice, umanistice și arte (dr. Ludmila D. Cojocaru, dr. hab. Sergiu Musteață, dr. Aurel Zanoci). De asemenea, în secțiunea „Arheologie medievală” a fost prezentată cartea subsemnatei „Arta metalelor. Portrete de creație ale bijutierilor și meșterilor de artă decorativă” (Iași: Doxologie, 2021, 320 p.).
La Congresul Național al Istoricilor Români, ediția a IV-a, Chișinău-Suceava, desfășurat între 27 și 31 august 2024, a fost adoptată o Declarație, prin care cetățenii sunt îndemnați să participe la Referendumul din 20 octombrie 2024 în susținerea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană (https://usm.md/wp-content/uploads/Declaratia-CNIR-privind-integrarea-Republicii-Moldova-in-Uniunea-Europeana.pdf).
Evenimentul de deschidere al CNIR poate fi vizualizat la link-ul https://fb.watch/ueIBppu0zY/. Programul integral al CNIR este disponibil la link-ul https://cnir.usv.ro/wp-content/uploads/2024/08/CNIR_2024_web.pdf.
Galeria foto ilustrează deschiderea lucrărilor CNIR din 28 august 2024, de la Palatul Republicii din Chișinău.
Cea de-a V-a ediție a Congresului Național al Istoricilor Români va avea loc peste doi ani, în 2026, la București.
Dr. hab. Liliana Condraticova
Secretar științific general al AȘM