- Vizualizări: 180
După cum se cunoaște evenimentele științifice și culturale consacrate remarcabilei date istorice de 520 de ani de la trecerea la cele veșnice a Domnitorului Țării Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt au început la Chișinău pe 02 iulie 2024, cu Simpozionul științific sub genericul „Ștefan cel Mare și Sfânt – 520 de ani de nemurire ștefaniană”. La numai câteva zile, pe 8 iulie, Mănăstirea Putna a fost gazda unei manifestări științifice și culturale, menită să aducă în prim plan viața și misiunea istorică a domnitorului mușatin. Evenimentul s-a desfășurat la Centrul Cultural „Iacob Putneanul” al așezământului monahal și a cuprins discursurile omagiale ale distinșilor oaspeți, lansarea a zece volume biografice sub genericul „Epopeea Ștefaniană – Cavalerii Crucii”, autor - scriitorul sucevean Andrei Breabăn, precum și vernisajul expoziției grafică intitulată „Cetăți și biserici voievodale din Moldova”, autor - pictorul și scriitorul de la Chișinău Leonid Popescu, maestru în arte și artist al poporului din Republica Moldova.
În același context au fost lansate romanele romanele lui Leonid Popescu „Deportări din valea Răutului”, „Tragedie Pozitivă” și monografia „Sărătenii de pe Răut”.
Sfânta zi de duminică a fost precedată de un perelinaj la Pererîta, baștina Marelui Poet Grigore Vieru, și Ipoteștii Marelui Poet Național Mihai Eminescu.
La evenimentul de la Putna fost evocată, alături de Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt, și personalitatea poetului Mihai Eminescu – Luceafărul literaturii noastre. Au participat personalități marcante științifice și de cultură de la Chișinău: acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, m.c. Ion Hadârcă, vicepreședinte al AȘM, acad. Mihai Cimpoi, președinte al Consiliului consultativ al academicienilor, ilustrul cardiochirurg acad. Grigore Tinică (Chișinău-Iași), preotul Maxim Melinti, consilier cultural al Mitropoliei Basarabiei.
În ceea ce urmează, vă propunem un reportaj realizat de postul TV din România Trinitas TV: