- Vizualizări: 664
La 17 ianuarie 2024, s-a întrunit Adunarea generală a Secției Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte (SȘSEUA) a AȘM, având în agendă o singură chestiune: alegerea conducătorului acestei Secții, care, conform Codului cu privire la știință și inovare, este și vicepreședinte al AȘM. Membrul corespondent Victor Moraru a condus în ultimii patru ani Secția respectivă, dar, după expirarea mandatului, a hotărât să se retragă din motive de sănătate. Prezent la adunare, acad. Ion Tighineanu, președintele AȘM, i-a adus mulțumiri dlui Victor Moraru pentru activitatea prodigioasă în această perioadă de timp, pentru competență, relațiile colegiale bune create între membrii SȘSEUA. I-a urat sănătate și succese în noile activități pe care și le preconizează.
Amintim că la 17 noiembrie 2023, Adunarea generală a AȘM l-a ales pe acad. Ion Tighineanu în funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei pentru al doilea mandat. La 20 decembrie 2023, Adunarea generală a Secției de Științe Exacte și Inginerești a AȘM a ales-o pe m.c. Svetlana Cojocaru în funcție de conducător al Secției respective și vicepreședinte al AȘM pentru al doilea mandat. După cum vedem, președintele AȘM este preocupat în prezent de formarea echipei de lucru pentru a-și transpune în viață Programul managerial aprobat de Adunarea Generală a AȘM cu genericul „Academia de Științe – for al demnității și consacrării, promotor al aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.
Președintele AȘM a venit cu o propunere de conducător pentru Secția Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a AȘM. E vorba de scriitorul Ion Hadârcă, membru corespondent al AȘM, membru de onoare al Academiei Române. Argumentele invocate de acad. Ion Tighineanu în susținerea remarcabilului om de cultură sunt convingătoare: a editat zeci de cărți de poezie, traduceri, publicistică; este un cunoscut om politic din Republica Moldova, a fost deputat în Parlamentul R. Moldova; participă activ în viața academică – anul trecut, la 24 ianuarie, a susținut prelegerea publică cu genericul „Nestinsul imperativ al Unirii”, prilejuită de împlinirea celor 164 de ani de la Unirea Principatelor Române – Moldova și Muntenia – într-o nouă entitate statală; la 4 septembrie, a participat la organizarea Colocviului științific „Ion Druță - 95”etc. Candidatura dlui Ion Hadârcă pentru promovare în funcția de vicepreședinte al AȘM este salutată și în mediul academic de la București.
Alegerea vicepreședintelui AȘM se realizează prin vot secret. Au fost eliberate 30 de buletine de vot din 31, conform listei personalului scriptic, membrilor titulari, membrilor corespondenți și membrilor desemnați ai SȘSEUA, în care a fost introdusă candidatura dlui Ion Hadârcă. Un buletin de vot n-a fost solicitat. Ca rezultat al numărării voturilor de comisia respectivă s-a dovedit că din 29 de buletine eliberate, 29 au fost „pro”. Noul vicepreședinte al AȘM a fost felicitat de membrii Secției cu urări de sănătate și succes. La rândul său, m.c. Ion Hadârcă a adus mulțumiri membrilor Secției Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a AȘM pentru deosebita onoare de a fi ales în funcția de vicepreședinte al AȘM, pentru încrederea acordată și a promis să asigure continuitatea activității în Academia de Științe, valorificarea potențialului existent. Mai avem nevoie și de reziliență, a subliniat Dumnealui, altfel spus, să avem capacitatea de a ne adapta la condițiile nefavorabile de azi și a rezista. Cred că Secția noastră are un cuvânt greu de spus și referitor la reforma actuală din domeniul cercetării care a lipsit Academia de institutele sale.
Câteva date biografice: Ion Hadârcă s-a născut la 17 august 1949 în orașul Sângerei. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității Pedagogice „Ion Creangă" din Chișinău (1970-1974). Între anii 1974–1978, efectuează studii de doctorat la Institutul de Limbă și Literatură al Academiei de Științe a Moldovei și activează în calitate de colaborator. În anul 1977, este consemnată apariția primei sale plachete de versuri „Zilele" (în colecția „Debut"), pentru care i-a fost decernat Premiul „Boris Glavan" al tineretului din republică.
În anul 1978, devine membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Este autorul selecției pentru antologia de poezii, poeme și eseuri Fața pâinii în anul 1979, urmând o a doua ediție în anul 1985. În perioada 1978-1981, Ion Hadârcă lucrează în calitate de redactor, apoi șef de secție la Editura „Literatura artistică” din Chișinău. Demisionează de la editură în anul 1981 din motive ideologice. La Plenara din 18-19 mai 1987 este ales membru al Comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor, precum și secretar al Comitetului de conducere.
Începând din anul 1988, dl Ion Hadârcă se angajează în mișcarea de eliberare națională, de trezire a conștiinței de neam a românilor basarabeni. Este fondatorul și primul președinte al Frontului Popular–Creștin din Moldova (1989–1992).
În anul 1989, este ales în funcția de deputat al poporului în Parlamentul URSS. În anul 1990, este ales din nou ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova în prima sa legislatură democratică și deține funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului. A activat în calitate de senator în Parlamentul României în perioada anilor 2016-2020.
A fost distins cu Ordinul Republicii, Medalia academică „Dimitrie Cantemir”.
Tatiana ROTARU