Tinerii din Republica Moldova sunt îndemnați să pună umărul la schimbarea în bine în țara noastră

22.12.2022
Vizitatori unici: 1196

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a participat, la 21 decembrie 2022, la Gala studenților originari din Republica Moldova (GSORM), președintele AȘM având calitatea de membru al juriului. Evenimentul care celebrează absolvenții moldoveni ai universităților din străinătate a avut loc la Palatul Republicii.

 

Tinerii reuniți la Gala studenților originari din Republica Moldova au fost salutați de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Șefa statului a exprimat bucuria de a vedea zeci de tineri talentați și harnici adunați în aceeași sală, felicitându-i pentru rezultatele academice excelente. În mesajul adresat, Președintele Maia Sandu i-a îndemat pe tineri ca, după absolvire, să caute oportunități de dezvoltare profesională acasă, i-a invitat să identifice posibilități de angajare și realizare profesională în Republica Moldova, punând în aplicare stagiile, programele de finanțare a unei afaceri sau ofertele de muncă din țară, așa cum au făcut și Excelența Sa acum câțiva ani, dar și alți tineri, astăzi parlamentari, miniștri sau antreprenori de succes. „Oportunitățile pentru tineri vor spori odată cu avansarea pe calea integrării europene, iar noi avem acum ocazia să punem umărul la schimbarea în bine în țara noastră. Putem reuși împreună”, a declarat Președintele RM, Maia Sandu.


Fiind invitat pentru a anunța laureații la categoria „Doctorat”, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a menționat plăcerea de a participa la evaluarea dosarelor depuse. „M-am convins încă o dată că lumea este mică. Am evaluat dosare care aparțin tinerilor care activează în diverse universități din lume și în multe din aceste centre am fost și eu în decursul anilor. Remarc cu bucurie că în institutele pe care le-am vizitat, astăzi cercetătorii noștri participă la promovarea unei științe performante. Avem tineri talentați și, desigur, trebuie să facem tot posibilul ca să-i menținem acasă sau să aducem cel puțin o parte din ei să activeze acasă și să zidească Republica Moldova”, a relevat președintele AȘM.

 

Președintele Tighineanu a amintit și faptul că anul 2022 a fost declarat de către Adunarea Generală a ONU în decembrie 2021 drept An Internațional al Științelor Fundamentale pentru Dezvoltare Durabilă, exprimând certitudinea că științele fundamentale vor aduce noi abordări, noi tehnologii, vor schimba lumea. „În context, chiar acum o săptămână a apărut în presă o informație despre o descoperire extraordinară – se poate de propus energie nucleară fără deșeuri radioactive. Este un proces invers la ceea ce se întâmplă la centralele atomice care produc astăzi energie electrică sau, dacă e vorba de fenomenul care este utilizat în bombele nucleare. Desigur că pentru a avea succes în știință trebuie să muncești foarte mult și dosarele depuse demonstrează că tinerii noștri muncesc și au succes. Dar astăzi nu vorbim de competiție. Fiindcă uneori, succesul în cercetare vine după eforturi îndelungate”, a remarcat președintele AȘM, aducând exemplul prof. Hiroshi Amano din Japonia, Laureat al Premiului Nobel în fizică (2014): „Dacă a fost un salt extraordinar în producerea surselor de lumina albă, atunci la bază au stat rezultatele cercetărilor prof. Hiroshi Amano. Menționez și faptul că prof. Amano, de la tribuna Academiei de Științe a Moldovei, a spus următoarele: „Am avut trei ani în doctorantură, dar nu a fost soluționată problema formulată și eu mulțumesc profesorilor care mi-au acordat mai mult timp pentru a găsi cheia succesului”. Reiterând importanța cercetărilor fundamentale, președintele Ion Tghineanu a exemplificat și prin existența telefoanelor mobile care, astăzi, au devenit indispensabile. „Producerea telefoanelor mobile cu performanțe extraordinare a început odată cu implementarea nanotehnologiilor. Primul succes a fost generat de prima inițiativă nanotehnologică, lansată de președintele Clinton în SUA. În cadrul concursului savanții afirmau că peste vreo 20 de ani toată informația care se află în Biblioteca Congresului SUA va fi posibil să fie înscrisă într-un volum infim. Și viața a arătat că așa este”, a rezumat președintele AȘM, felicitând laureații Galei GSORM, ediția 2022, și dorind sănătate și pace tuturor.

 

Așadar, laureații la Categoria „Doctorat” au fost desemnați: Ina Nimerenco, Bogdan Postolachi și Violeta Bulat. Precizăm că Gala GSORM premiază trei categorii de tineri: Licență, Masterat și Doctorat.

 

Din componența Juriului pentru cele trei categorii au făcut parte: Nadejda Zubco, șefă la Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova; Eduard Digore, avocat, fondator Digore & Partners - Birou Asociat de Avocați Law Firm; Victoria Bucătaru - director executiv la Digital Park; Ana Groza - director executiv la Foreign Investors Association in the Republic of Moldova; Mariana Țurcanu - Consilieră a Prim-ministrului Republicii Moldova, domeniul social, educație, tineret, diasporă; Academician Ion Tighineanu - Președinte al Academiei de Științe a Moldovei; Aurelia Salicov - Director al Parcului Industrial Tracom

 

Proiectul Gala Studenților Originari din Republica Moldova „Excelență Academică pentru Moldova” a fost lansat, în premieră, în anul 2013.

 

Scopul programului Gala Studenților Originari din Republica Moldova” este de a face cunoscute în țară rezultatele academice excepționale ale studenților și absolvenților moldoveni din străinătate, prin conectarea diasporei moldovenești la comunitatea universitară din Republica Moldova. Obiectivele principale constau în identificarea, recunoașterea și promovarea celor mai buni studenți originari din Republica Moldova, care își fac studiile în afara țării și care au atins rezultate remarcabile în plan academic și extra-curricular la nivel internațional.

 

Eugenia Tofan,

AȘM

 

 

 

Categorie: