Ambasadorul Daniel IONIȚĂ: „Eu dacă voi pleca fizic din R. Moldova, vă asigur că R. Moldova nu va pleca niciodată fizic din mine, voi duce o bucățică din R. Moldova mai departe”

24.03.2022
Vizitatori unici: 1938

Ambasadorul Daniel IONIȚĂ: „V-am apreciat și Vă apreciez pe dumneavoastră ca acele voci ale adevărului, pentru că un academician, din punctul meu de vedere, ca și

un diplomat de altfel, nu poate să opereze decât cu valorile adevărului,

adevărului științific, adevărului demonstrat, adevărului, care, uneori,

se contrapune și este firesc să fie așa, opțiunilor politice.

 

 

Ambasadorul României în Republica Moldova, Domnul Daniel Ioniță, a efectuat, la 23 martie 2022, o vizită la Academia de Științe a Moldovei, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu conducerea Academiei. Evenimentul se înscrie în seria de vizite a Excelenței Sale, cu prilejul încheierii misiunii diplomatice în Republica Moldova. În vizita sa de sfârșit de mandat, Excelența Sa a fost însoțit de Ministrul Consilier, Valeriu Stoica. La întrevedere a participat, de asemenea, președintele Consiliului Consultativ al Academicienilor, acad. Mihai Cimpoi, precum și reprezentanți ai Aparatului Prezidiului AȘM.

 

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu i-a mulțumit Ambasadorului Daniel Ioniță pentru vizita la Academie, exprimând gratitudinea pentru contribuția Excelenței Sale în dezvoltarea bunelor și frumoaselor relații pe care le are Republica Moldova cu România, implicit, pentru dezvoltarea cooperării bilaterale ale Academiei de Științe  a Moldovei și Academiei Române. De asemenea, președintele AȘM i-a adresat mulțumiri diplomatului român pentru atitudinea bună și prietenoasă pe care a dovedit-o pe parcursul mandatului său , pentru comunicarea eficientă pe care a avut-o cu conducerea AȘM, dar și reprezentanții corpului academic, pentru susținerea și participarea la evenimente de rezonanță, organizate de Academia de Științe a Moldovei, dar și cele organizate în comun cu Academia Română. În context, președintele Tighineanu a trecut în revistă o serie de evenimente, conferințe, simpozioane, mese rotunde, la care au participat atât savanți din România, cât și personalități ale vieții științifice din lume, inclusiv mai mulți Laureați ai Premiului Nobel, ceea ce a constituit o premieră pentru comunitatea științifică din Republica Moldova. A trecut în revistă o serie de prelegeri publice, organizate de AȘM privind organizarea și finanțarea științei, iar startul acestor prelegeri a fost dat de vicepreședintele Academiei Române, acad. Bogdan C. Simionescu. Bineînțeles că nu s-a putut trece cu vederea evenimentul apogeu, care a făcut istorie, de fapt, fiind vorba de Sesiunea celor două Academii, dedicat Centenarului Marii Uniri, la 27 martie 2018. Colaborarea fructuoasă a celor două foruri științifice este remarcată și în recenta scrisoare adresată Prezidiului AȘM, în care acad. Bogdan Simionescu accentuează cele mai relevante aspecte.   

 

La rândul său, Ambasadorul Daniel Ioniță a menționat imensa plăcere pe care o are de fiecare dată când vine la Academia de Științe. „Nu puteam să plec fizic din Republica Moldova fără să trec să vă văd și să vă mulțumesc direct, să mă uit în ochii dumneavoastră a fiecăruia și să vă mulțumesc pentru cooperarea foarte bună pe care am avut-o în cei aproape șase ani ai mei de mandat. Am  spus-o și cu alte prilejuri, o repet și acum. Vă consider pe dumneavoastră una din cele mai strălucite minți ale națiunii noastre și întotdeauna am contat pe faptul că dumneavoastră reprezentați acele elite intelectuale de care noi, umanitatea, avem nevoie pentru a ne asigura viitorul, viitor care se construiește lent, ținând cont de trecut și bazându-ne pe un prezent”, a menționat diplomatul, specificând că prezentul este întotdeauna supus provocărilor, unor factori externi și interni care nu depind întotdeauna de noi.

 

Șeful misiunii diplomatice a relevat că ar fi plecat deja din Republica Moldova, dacă nu ar fi fost acest război. Cu ambii ochi s-a bucurat de evoluțiile din ultima perioadă din Republica Moldova. „În calitatea mea de Ambasador aici, poate, cea mai fericită zi a mea a fost când Republica Moldova și-a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Pentru că eu înțeleg prin acest gest o înscriere ireversibilă a dumneavoastră pe un parcurs european clar, care va asigura securitatea, prosperitatea și bunăstarea pentru toți cetățenii RM. Din păcate, celălalt ochi a început să plângă, văzând durerea, văzând dramele, văzând crizele prezente și care se aprofundează în viitor din cauza acestei agresiuni”, a menționat diplomatul.

 

„V-am apreciat și Vă apreciez pe dumneavoastră ca acele voci ale adevărului, pentru că un academician, din punctul meu de vedere, ca și un diplomat de altfel, nu poate să opereze decât cu valorile adevărului, adevărului științific, adevărului demonstrat, adevărului, care, uneori, se contrapune și este firesc să fie așa, opțiunilor politice. Politica și politicienii nu întotdeauna țin cont de adevăruri, ci de voturi. Însă academicianul se bazează pe formule matematice, pe adevăruri istorice, pe descoperiri și pe experimente științifice probate”, a evidențiat Excelența Sa.

 

Totodată, Ambasadorul Daniel Ioniță a menționat că pleca de la noi adânc impresionat de faptul că cei mai buni eminescologi din lume sunt la noi, având posibilitatea de a participa chiar la câteva ediții ale Congresului Eminescologilor. „Am avut șansa uriașă de a învăța, pentru că o Academie are și un Congres și are și întotdeauna rolul acesta de a transmite cunoștințele. Deci, dumneavoastră ați făcut-o. Și Vă mulțumesc mult, Domnule Cimpoi, pentru că nu numai îl iubiți pe Eminescu, dar și pentru faptul că ați creat atâția oameni de știință în România și peste tot în lumea care să-l înțeleagă și să-l aprecieze pe Eminescu”, a relevat înaltul oaspete, amintindu-și cu plăcere o reuniune comună a celor două Academii, de la 27 martie 2018, prilej cu care a fost semnat și un Act de cooperare între forurile științifice supreme. Excelența Sa a exprimat convingerea că Academia și membrii săi, vor reprezenta și  în continuare acel pilon nu doar  științific, dar și moral, la care trebuie să se raporteze o societate. Și vremea când ne vom întoarce din nou către adevăruri științific și istoric este foarte-foarte aproape.

 

„Vă doresc să rămâneți în pace și sănătate și așa cum dumneavoastră aveți relații bune cu Academia Română și viceversa să vă spun că și noi, cei care suntem parte a Cetății, contăm pe înțelepciunea dumneavoastră și să vă spunem că această înțelepciune trebuie să se manifeste constant. Un om de știință trebuie să fie și un om curajos. Un om de știință nu are scuza politicianului de a se ascunde în spatele unor opțiuni care sunt vremelnice. Pentru omul de știință politica struțului nu este o politică care trebuie să fie acceptată și nici permisă”, a punctat diplomatul român.  

 

„Nu vă spun la revedere, pentru că sunt convins că ne vom mai întâlni. Eu dacă voi pleca fizic din Republica Moldova, vă asigur că Republica Moldova nu va pleca niciodată fizic din mine, voi duce o bucățică din Republica Moldova mai departe. Tot ce a reușit să facă România bun în RM se datorează faptului că avem o politică externă consistentă, o politică externă bazată pe valori și principii, o politică externă care va fi promovată în continuare de succesorul mei, de succesorii mei, de toți diplomații români”, a asigurat Ambasadorul, exprimând certitudinea că România este cel mai apropiat prieten pe care îl are Republica Moldova. „România va rămâne în continuare alături de dumneavoastră, indiferent ce se va întâmpla în perioada următoare. Este important ca să pășim către istorie, către viitor cu capul sus și cu demnitate. Să ne revedem sănătoși oriunde ar fi, la Chișinău, la București sau oriunde viața ne va duce pașii”, a spus diplomatul, mulțumind pentru timpul acordat vizitei sale.

 

Academicianul Mihai Cimpoi i-a mulțumit Ambasadorului Daniel Ioniță pentru că a amintit de Congresul Mondial al Eminescologilor, dar și pentru faptul că a făcut act de prezență la mai multe ediții ale forului de excepție. „Academia noastră este recunoscătoare că la acest Congres au fost cei mai importanți eminescologi din România și din întreaga lume, din cca 20 de țări. Este un For excepțional. În cadrul Congresului, dar și în cadrul „Săptămânii științei”, care a fost organizată împreună cu Academia Română, am prezentat o conferință despre Titu Maiorescu, cu prilejul aniversării a 180-a. În context, eminescologul i-a oferit diplomatului român lucrarea sa despre Titu Maiorescu, unul din cei care a inițiat dialogul valoric european, exprimând bucuria că această carte este căutată și de Biblioteca Națională a Germaniei.

 

La finele întrevederii, Președintele AȘM a reiterat cuvintele de mulțumire și recunoștință  Ambasadorului Daniel Ioniță, pentru susținere, pentru prezența Excelenței Sale în viața științifică de la noi și pentru tot ce a făcut și face bun și frumos pentru Republica Moldova, pentru crearea unui spațiu comun cultural, științific, pentru apropierea celor două maluri ale Prutului.

 

Pentru merite deosebite în promovarea științei și a colaborării cu Academia de Științe a Moldovei, precum și cu prilejul aniversării a 60-a de la fondarea AȘM și împlinirea a 75 de ani de la crearea primelor instituții de tip academic, diplomatului român i-a fost conferită Diploma Aniversară de Gratitudine a AȘM. De asemenea, Excelenței Sale i-au fost oferite în dar ultimele numere ale Revistei „Akademos”, Albumul AȘM și recenta Sinteză cronologică ilustrată a AȘM.

 

Ambasadorul Daniel Ioniță a exprimat onoarea pentru primirea caldă și prietenoasă, pentru gestul acordat, dorind la final să strângă mână fiecăruia care a fost prezent la întrevederea prilejuită de încheierea misiunii sale diplomatice în Republica Moldova, iar poza de grup îi va aminti mereu de momentele frumoase petrecute la instituția academică.

 

Eugenia Tofan,

AȘM

 

Categorie: