- Vizualizări: 7
Academia de Științe a Moldovei în parteneriat cu Banca Națională a României, Școala Doctorală „Istorie. Patrimoniu cultural. Modernitate” și Catedra de istorie și științe sociale ale Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, organizează la Chișinău, pe data de 15 noiembrie, ora 12.00, masa rotundă „Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României de la Moscova – o creanță mai veche de un secol”, continuând astfel seria de manifestări dedicate internaționalizării problematicii Tezaurului românesc trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial și încă nerecuperat. La masa rotundă vor participa istorici, europarlamentari și jurnaliști din România și Republica Moldova.
Evenimentul se va desfășura vineri 15 noiembrie 2024, începând de la ora 12,00, în format hibrid, cu prezență fizică în Sala Mică a Academiei de Științe a Moldovei (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 1), și online, pe platforma ZOOM.
Datele de conexiune: https://us02web.zoom.us/j/86836573942?pwd=7jMiwalKHn6RxMKL6hfZtWrMbbUwlx.1 (Meeting ID: 868 3657 3942 Passcode: 672910 )
Inițiate la București, în noiembrie 2023, și continuate la Bruxelles și Washington, în 2024, aceste manifestări urmăresc informarea opiniei publice internaționale și a factorilor de decizie cu privire la cele 91,5 tone de aur fin confiscate de puterea bolșevică din Rusia în urmă cu 106 ani, ceea ce reprezintă o creanță legală, validă și exigibilă.
În cadrul dezbaterilor, și-au anunțat participarea: Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului Băncii Naționale a României, dr. hab., prof. univ. Anatol Petrencu, președintele Asociației istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, Eugen Tomac, europarlamentar, inițiatorul rezoluției referitoare la returnarea tezaurului românesc confiscat ilegal de Rusia, Dorin Matei, redactor-șef al Revistei „Magazin Istoric”, ES Nicolae Gribincea, ex-ambasador al Republicii Moldova în România, dr. hab., acad. Grigore Belostecinic de la Academia de Științe a Moldovei, prof. univ. Nicolae Enciu de la Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, dr. Sergiu Catagara de la Facultatea de Filologie și Istorie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, dr. hab. prof. univ. Aurelian Danilă, primul ambasador al Republicii Moldova în România, mai mulți specialiști de pe ambele maluri ale Prutului.
Masa rotundă va fi moderată de dr. habilitat Liliana Condraticova.
Evenimentul va fi transmis live-stream de către Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale.
La masa rotundă sunt invitați membrii titulari, membrii corespondenți și membrii desemnați ai Secțiilor de științe ale AȘM, cadre didactice, muzeografi, istorici, economiști, toți cei interesați de istoria Țării.
Evenimentul este deschis pentru reprezentanții mass-media.