„Lumea văzută de pe Argeș în Sus (cu ochii unui matematician)” – prelegere publică susținută de Gheorghe PĂUN, academician al Academiei Române, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei

Vizitatori unici: 474
Data:
-
Locul desfasurarii:
Sala Azurie și online

Academia de Științe a Moldovei organizează la 18 mai 2023, cu începere de la ora 14.45, prelegerea publică cu tema: Lumea văzută de pe Argeș în Sus (cu ochii unui matematician) care va fi susținută de domnul Gheorghe PĂUN, acad. al Academiei Române, membru de onoare al AȘM.

Academicianul Gheorghe Păun,  matematician-informatician, scriitor şi animator cultural, cel mai citat informatician din România. Membru corespondent al Academiei Române din 24 octombrie 1997, membru titular din 24 octombrie 2012, Membru al Academiei Europei (Academia Europaea, Londra), din 2006, ales membru de onoare al AȘM pe 10 martie 2023.

Domenii de cercetare: teoria limbajelor formale şi teoria automatelor, sisteme de gramatici, calculabilitate pe bază de ADN, calcul membranar/celular (dumnealui fiind iniţiatorul domeniu­lui care, în prezent cuprinde un număr mare de cercetători din 25 de țări), cercetări operaţionale (decizii multicriteriale, agregarea indicatorilor), semiotică, inteligenţă artificială, lingvistică computaţională etc.

A publicat cinci monografii de informatică teoretică în limba română şi şase în limba engleză, devenite referinţe standard în domeniile acoperite.  Este autor a peste 550 de articole (aproape 250 dintre ele fiind publicate în reviste indexate ISI).

Are şi o bogată activitate culturală, începută în anii 1980. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (1990) şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (2018). A publicat romane, volume de povestiri, poezie, memorialistică, eseuri, de popularizare şi jocuri logice. În decembrie 2010 a înfiinţat revista lunară de cultură Curtea de la Argeş (tipărită, dar şi disponibilă la adresa web www.curteadelaarges.ro).

La eveniment sunt invitați membrii titulari, membrii corespondenți și membrii desemnați ai Secțiilor de Științe ale AȘM, directorii institutelor de cercetare, rectorii instituțiilor de învățământ superior, cercetătorii științifici interesați de domeniile tehnologiilor inginerești, reprezentanții mass-mediei.

Evenimentul se va desfășura în format mixt, cu prezență fizică în Sala Azurie a AȘM (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 1) și online, pe platforma ZOOM:

Datele de conexiune la Platforma ZOOM: 

ID: 86200053246; Parola: 180523

https://us02web.zoom.us/j/86200053246?pwd=Rll0djlMMlNZYjZJaHk5MDNIcmdydz09

 

Prelegerea publică va fi transmisă online de către Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale.

Înregistrări online