Uniți prin istorie: la 24 ianuarie consemnăm 165 de ani de la Unirea Principatelor Române

Unique visitors: 295
Data:
-
Locul desfasurarii:
Sala Azurie și online
Categoria:

Miercuri, 24 ianuarie 2024, ora 14.00, vă invităm să marcăm împreună 165 de ani de la Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, care are o semnificație majoră în formarea statului naţional unitar român. Evenimentul este organizat de către Academia de Științe a Moldovei și Academia Română.

La deschiderea evenimentului vor prezenta mesaje de salut acad. Ion TIGHINEANU, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, și acad. Ioan-Aurel POP, Președintele Academiei Române.

Moderator: membru corespondent Ion HADÂRCĂ, vicepreședinte al AȘM, conducător al Secției Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte, membru de onoare al Academiei Române.

Agenda include două prelegeri susținute de istorici notorii din spațiul românesc:

  • Membru corespondent al Academiei Române Ioan BOLOVAN, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române

Domnitorul Cuza și Unirea de la 1859 în viziunea istoricului Alexandru Lapedatu;

  • Membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei Gheorghe COJOCARU, directorul Institutului de Istorie al Universității de Stat din Moldova

Marile Puteri și Mica Unire (context internațional și semnificație istorică).

Manifestarea științifică se va desfășura în format hibrid, cu prezență fizică în Sala Azurie a AȘM (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 1) și online pe platforma de comunicare ZOOM.

Link la platforma ZOOM:

https://us02web.zoom.us/j/85238087402?pwd=WTlGYnRBcFJPVVZvRGlKNU5CNjQ2Zz09

Meeting ID: 852 3808 7402; Passcode: 759157

Evenimentul va fi transmis live-stream de către Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale la linkul https://www.youtube.com/watch?v=WWrBWK-Tics

La prelegerile publice sunt invitați membrii titulari, membrii corespondenți și membrii desemnați ai Secțiilor de Științe ale AȘM, rectori ai universităților, directori de institute și agenții, cercetători științifici, toți cei interesați de istoria și cultura românească.

Evenimentul este deschis pentru reprezentanții mass-media.