De Ziua Națională a Culturii, acad. Gheorghe Mustea s-a învrednicit de Premiul „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii

16.01.2020
Vizitatori unici: 1244

 

 

 

Academicianul Gheorghe Mustea:

„Mai sincer ca muzica, ca sunetul, nimic nu este.”

 

 

 

Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a organizat, la 15 ianuarie 2020, festivitatea de premiere a laureaților ediției 2020 a Galei Premiilor anuale în domeniul Culturii.

În cadrului celei de-a VII-a ediții a Premiilor Naționale ale MECC, Premiul „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii a fost acordat compozitorului-academician, Gheorghe MUSTEA, director artistic și prim-dirijor al Orchestrei Simfonice Naționale a IPNA Teleradio-Moldova, Artist al Poporului, pentru promovarea artei muzicale din patrimoniul național și universal.

Proaspătul laureat, Gheorghe Mustea, a mulțumit pentru grija și susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, exprimând certitudinea că e timpul ca Ministerul Culturii să fie o instituție aparte, pentru că, susține artistul, cultura noastră merită să aibă un minister aparte, lucru întâmpinat cu aplauze de cei prezenți. „Noi, oamenii de artă întotdeauna ne-am străduit să fim alături de oamenii noștri, artiștii întotdeauna au fost sinceri, dar mai sincer ca muzica, ca sunetul, nimic nu este”, a mărturisit în cuvântul său de gratitudine maestrul Gheorghe Mustea.

Și, deși și-a pregătit un discurs întreg pentru a accentua rolul artei muzicale în societate, s-a rezumat doar la un episod din finalul acestuia, revenind la un episod care îi place foarte mult, pentru că el ochește în esență fenomenul cultură și al rolului ei într-o societate. „Când ministrul Finanțelor îi aduce prim-ministrului Regatului Unit în Al Doilea Război Mondial, Winston Churchill, să semneze bugetul, acesta întreabă: dar unde sunt banii pentru cultură? Ministrul Finanțelor răspunde: Păi, e război, nu avem bani pentru cultură. Atunci, Churchill ripostează: Dacă nu avem nevoie de cultură, atunci pentru ce mai luptăm?”, a citat academicianul, dorind ca această frază să stea scrisă pe frontispiciul instituțiilor oricărui stat. Aplauzele nici de această dată nu s-au lăsat așteptate, cu remarca că întreaga luare de cuvânt a fost întreruptă de aplauzele distinsului public. Maestrul le-a dorit tuturor La mulți ani, împliniri, bucurii și sănătate.

Menționăm și faptul că Premiul „Veniamin Apostol” în domeniul educației artistice, a fost acordat lui Mihail MUNTEANU, Artist al Poporului, Doctor Honoris Causa al AȘM, pentru contribuție semnificativă la educarea generațiilor în spiritul valorilor culturale naționale.

Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM

Categorie: