Academicianul Gheorghe ȘIȘCANU – nonagenar

05.07.2022
Vizitatori unici: 1771

Academicianul Gheorghe Șișcanu a împlinit astăzi, 5 iulie, venerabila vârstă de 90 de ani. Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor a convocat Ședința solemnă a Consiliului Științific, în cadrul căruia a fost omagiat cunoscutul savant, coleg și prieten, care și-a dedicat întreaga viață prosperării domeniului fiziologiei plantelor, iar prin cercetările de înalt nivel ştiinţific, a reușit să-și plaseze numele în galeria savanților de renume în domeniul fotosintezei plantelor pomicole.

La omagierea nonagenarului a fost prezent președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu și vicepreședintele AȘM, acad. Boris Gaina. Au venit să-i ureze La Mulți Ani colegi din cadrul corpului academic – acad. Teodor Lupașcu, m.c. Viorel Prisăcari, acad. Maria Duca, întreg colectivul IGFPP, alături de care a cunoscut bucuriile și succesele, dar și momentele mai triste din viața științifică, colegii de la Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, în frunte cu directorul instituției. Alături de omagiat a fost, bineînțeles, familia sa, căreia i se datorează o bună parte din reușitele omagiatului.

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a mulțumit, în primul rând, tuturor pentru oportunitatea de a se întâlni în această zi deosebită, dar și cu temperaturi fierbinți la propriu și la figurat, luând în considerare contextul în care s-a pomenit din nou știința națională. În pofida temperaturilor ridicate, acad. Tighineanu a menționat că este binevenită această întâlnire, pe care o consideră o adevărată sărbătoare, pentru că mult stimatul academician Gheorghe Șișcanu împlinește o vârstă foarte frumoasă – 90 de ani. Doar faptul că la această vârstă omagiatul arată atât de bine este un bun exemplu pentru noi toți, subliniază președintele AȘM, aducând drept comparație marcarea, acum câțiva ani, a centenarului acad. Boris Paton, președinte al Academiei Naționale de Știință a Ucrainei, care, de asemenea, era într-o formă de invidiat la un secol de viață. Întrebarea pentru omagiatul zilei Gheorghe Șișcanu rămâne a fi: cum a reușit să îmblânzească și să amăgească timpul atât de frumos, încât astăzi să fie perceput a avea nu mai mult de 70. Cei prezenți au rămas, bineînțeles, în așteptarea secretului longevității și tinereții sărbătoritului. 

Președintele Tighineanu a mărturisit că l-a cunoscut pe acad. Șișcanu în îndepărtatul 1986. L-a știut mereu de o personalitate de excepție, care venea întotdeauna cu o abordare pozitivă și cu o contribuție constructivă. „A ocupat diverse funcții, inclusiv de conducere, secretar științific general al AȘM, dar principalul că și eu și colegii mei am avut o conlucrare foarte bună cu acad. Gheorghe Șișcanu. Succesele Dvs sunt extraordinare, cu 350 de lucrări științifice, 7 monografii, 20 medalii  și 15 teze de doctor în domeniul Dvs este o performanță”, a spus președintele AȘM. Cu prilejul aniversar, președintele Tighineanu a dat citire mesajului de felicitare al Prezidiului AȘM și Secției științe ale vieții a AȘM. În același context, președintele AȘM i-a conferit nonagenarului Medalia „Meritul științific”, pentru contribuții valoroase în dezvoltarea cercetărilor în domeniul fotosintezei plantelor pomicole, precum și cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani.

Un mesaj de felicitare a dresat și vicepreședintele AȘM, acad. Boris Gaina, care deține și funcția de coordonator al Secției științe ale vieții. Acad. Gaina a menționat multitudinea de lucruri frumoase pe care a reușit să le învețe de la acad. Șișcanu, inclusiv, când deținea onorabila funcție de secretar științific general, în care a adus succese și imagine Academiei de Științe. Și-l amintește ca pe un om  exemplar, cumpătat, liniștit, calm, bine pregătit. „Întotdeauna putea să-ți dea un sfat sau să-ți facă și o mică observație. Extraordinar om, extraordinară personalitate în secția noastră, alături de alți academicieni. Dl academician, Vă suntem foarte recunoscători. Nu ați refuzat niciodată nici o expertiză sau o comisie. Sunteți un exemplu și astăzi pentru noi toți. Ne bucurăm foarte mult”, a spus acad. Gaina, dorindu-i sărbătoritului încă mulți ani înainte, în sănătate bună și alături de cele mai dragii ființe.

În numele colectivului, directorul IGFPP, dr.hab. Larisa Andronic, a adus un omagiu aniversarului, savantului, decanului de vârstă al instituției colegului, mentorului Gheorghe Șișcanu, omagiu în care a fost creionat itinerarul științific în domeniul fotosintezei plantelor pomicole, fiind trecut în revistă palmaresul impunător al savantului care cuprinde peste 350 de lucrări științifice, inclusiv 7 monografii, 14 brevete de invenții, medalii de aur, argint, bronz, nenumărate diplome. Pentru contribuții deosebite în dezvoltarea științei a fost onorat cu distincții ale AȘM – Medalia „D. Cantemir”, Medalia „Nicolae Milescu Spătarul”, dar și distincții de stat – Om emerit și Ordinul Republicii etc.

Mesaje de felicitare i-au adresat și acad. Tudor Lupașcu, dr. Constantin Dadu, directorul Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, dr.hab. Tudor Cozari, dr. Ana Bârsan, șef departament USM, dr. hab. Ion Șișcanu, ex-viceministru al Educației, acad. Maria Duca ș.a.

În sala festivă a Institutului a fost vernisată o expoziție impresionantă care include lucrările științifice ale acad. Șișcanu, monografiile, precum și distincțiile obținute pentru o viață dedicată științei și cercetării domeniului care i-a devenit destin.

 

Eugenia Tofan,

AȘM

Categorie: