- Views: 183
La 4 martie 2021, acad. Ion Tighineanu, Președinte al Academiei de Științe a Moldovei, a susținut o conferință online pentru cercetătorii științifici din cadrul centrelor de cercetare și universităților din Turcia, la invitația Prof. Hasan Mandal, Președinte al Consiliului de Cercetare Științifică și Tehnologică din Turcia (TÜBİTAK). Prelegerea cu genericul „Nanotehnologii în Moldova: Ingineria materialelor pentru diverse aplicații” a fost susținută pe platforma ZOOM, fiind concomitent difuzată „live stream” pentru toată comunitatea de cercetători din Turcia (https://www.youtube.com/watch?v=GgqmqgQVa00).
La deschiderea evenimentului, Prof. Hasan Mandal a venit cu o descriere succintă a carierei profesionale a președintelui AȘM, menționând experiența acumulată la scară internatională, în particular, prin realizarea proiectelor științifice la universități prestigioase din Germania și Statele Unite ale Americii, nivelul înalt al lucrărilor științifice publicate în reviste internaționale din domeniul nanoștiinței și nanotehnologiilor. Președintele TÜBİTAK a făcut referință la discuțiile purtate în regim online, în luna iulie anul trecut cu participarea reprezentanților MECC, AȘM și ANCD, care au impulsionat colaborarea științifică dintre cele două țări. În luna noiembrie 2020, o delegație a comunității științifice din Moldova a întreprins o vizită de documentare la instituții de cercetare din Turcia, iar la 8 decembrie același an, la invitația Președintelui AȘM, Prof. Hasan Mandal a susținut prelegerea publică cu genericul „Crearea în comun pentru un impact pozitiv bazat pe știință, tehnologie și inovare și colaborarea cu Moldova” (https://www.asm.md/presedintele-tubitak-prof-hasan-mandal-avem-nevoie-de-creatie-comun-pentru-fauri-un-viitor-mai).
În luarea sa de cuvânt, Președintele AȘM a adus mulțumiri Președintelui Consiliului de Cercetare Științifică și Tehnologică din Turcia, Prof. Hasan Mandal, pentru invitația de a prezenta un referat științific în cadrul Seminarelor interdisciplinare organizate de TÜBİTAK pe platforma Institutului de Cercetări Științifice Fundamentale (https://tbae.tubitak.gov.tr/sites/images/tbae_bilgem/ion_tiginyanu_poster.pdf).
Acad. Tighineanu a menționat participarea, în anul 2014, împreună cu Prof. Hadis Morkoc, în calitate de Editor invitat la Revista „Turkish Journal of Physics”, genericul volumului special fiind „Structuri nano- și auto-asamblate” (https://journals.tubitak.gov.tr/physics/issue.htm?id=1191).
Președintele AȘM a trecut în revistă institutele de cercetare și universitățile din Republica Moldova cu tangențe directe la domeniul nanotehnoloiilor, atrăgând atenția asupra tematicii cercetărilor. Acad. Tighineanu a menționat, de asemenea, și elaborarea în decursul ultimilor ani a laserelor polaritonice cu utilizarea nitrurii de galiu, oxidului de zinc etc. La baza funcționării acestor lasere inedite stă fenomenul de condensare Bose-Einstein a excitonilor şi biexcitonilor în corpuri solide, descris teoretic, în premieră, de acad. Sveatoslav Moscalenco cu mulți ani în urmă.
Raportul științific s-a axat și pe elaborări inspirate de natură, realizate în mare parte de cercetătorii Centrului Național de Studiu și Testare a Materialelor (CNSTM), fondat cu 20 de ani în urmă, în cadrul Universității Tehnice a Moldovei. În context, acad. Tighineanu a vorbit despre sinapse artificiale, create în baza membranelor ultra-subțiri din nitrură de galiu cu utilizarea litografiei cu sarcină de suprafață, precum și despre aerogalnit – primul material artificial cu proprietăți duale hidrofile-hidrofobe, similare proprietăților inerente membranelor celulelor vii. Academicianul a descris cu lux de amănunte elaborări de micro-motoare dirijate de lumină, micro-bioreactoare cu auto-propulsie, a prezentat înregistrări video a mai multor experimente inedite realizate în laborator, precum și a unor fenomene fascinante observate în natură și de la care s-au inspirat cercetătorii. O atenție deosebită a fost acordată utilizării nanoparticulelor cu cavități pentru marcarea celulelor vii, fiind deschise noi oportunități pentru terapia celulară, inhibarea proliferării și distrugerea de la distanță a celulelor canceroase etc.
La finalul prelegerii, acad. Tighineanu a informat auditoriul prezent online despre aniversarea a 60-a de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei, eveniment care va fi marcat în zilele de 7-11 iunie curent, în cadrul „Săptămânii Științei”, și a lansat o invitație Președintelui TÜBİTAK pentru participare.
În scrisoarea adresată Președintelui AȘM de către ES Dmitri Croitor, Ambasador al Republicii Moldova în Republica Turcia, se menționează că prelegerea a fost vizionată de peste 240 de cercetători din Turcia. „Am avut o deosebită plăcere să aflu, grație prezentării Dvs., despre succesele remarcabile, care au fost obținute de oamenii de știință din Republica Moldova în domeniul nanotehnologiilor. În mod particular, am fost impresionat să aud despre aportul impresionant al Dvs personal și al echipei Dvs pentru descoperirile științifice în acest domeniu. Totodată, am avut ocazia să mă conving de înaltul profesionalism și dedicația cercetătorilor moldoveni față de știință, examinarea fenomenelor din natură, cercetarea minuțioasă a acestora în folosul științei și, drept urmare, societății per ansamblu. Prelegerea Dvs pentru mediul academic din Republica Turcia a servit pentru mine drept un moment de reculegere și mândrie pentru Patrie. Grație realizărilor și rezultatelor obținute de oamenii de știință din țara noastră, Academia de Științe, pe care o reprezentați cu brio, are acum posibilitatea de a împărtăși experiența sa cu partenerii turci”, a menționat ES Dmitri Croitor, în scrisoarea remisă Academiei de Științe.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM