LA ÎNCEPUT DE AN: CU BUCURII, TRISTEȚE, DAR ȘI CU O DOZĂ DE OPTIMISM

18.01.2023
Unique visitors: 1195

Suntem la început de an, dar nu ne-am rupt întru totul de 2022, care déjà a rămas în istorie. Îl analizăm, facem dări de seamă, ne amintim de momentele plăcute, dar și de gravele probleme prin care am trecut. Am întrebat-o pe membrul corespondent Elena Zubcov, cum a fost pentru Dumneaei anul 2022? Îmi amintesc, la finele lui decembrie ea a susținut și o conferință de presă privind încheierea unui proiect internațional.

 – A fost un an plin de realizări, dar și de emoții. Am prezentat rapoarte cu privire la realizarea a trei proiecte internaționale de cercetare și inovare și unul de informare și conștientizare a populației referitor la problema deșeurilor solide în bazinele hidrografice. Este îmbucurător că deja două rapoarte internaționale  au fost acceptate și de auditori-financiari și de experții științifici. Un raport este în proces de aprobare de experți, iar altul se află la stadiul de elaborare. M-am referit la rezultatele activității noastre științifice care ne bucură mult.

Referitor la emoții. Ele sunt legate de reforma științei. E vorba de soarta institutelor de cercetare care deja de patru ani se află într-o stare de incertitudine. După ce au fost scoase din  jurisdicția Academiei de Științe a Moldovei, vreo trei ani s-au aflat în administrarea Ministerului Educației, Cercetării și Culturii. Deja de jumătate de an, conform unei decizii de Guvern, fostele institute academice se află sub jurisdicția unor universități. Institutul nostru de Zoologie, bunăoară, activează în prezent în cadrul Universității de Stat din Moldova. Ce va fi mai departe, nu știm. În programul de stat numele institutului nostru a dispărut. Au apărut și diverse probleme privind finanțarea științei și a proiectelor internaționale, care nu stimulează cercetătorii de a participa la concursuri internaționale, pentru a le obține. În ultimul timp, au apărut unele informații pozitive privind finanțarea cercetătorilor  – sperăm situația să se limpezească definitiv. Activez în cercetare de 53 de ani, fără optimism nu vei supraviețui în acest domeniu. În context, îmi amintesc de un caz foarte interesant: cândva, o personalitate științifică cu renume mondial a relevat la un forum că reformele  pentru progres nu se anunță, ele se realizează în tăcere. Altceva e când reformele se fac de dragul reformelor! 

Anul trecut nu a fost pentru mine atât de rodnic la capitolul publicații științifice cu impact înalt. Sper că anul 2023 va fi mai bun. În prezent lucrăm asupra sintezei mai multor rezultate  științifice obținute, în baza cărora vom publica noi lucrări.

Câte proiecte internaționale de cercetare ați obținut prin concurs în perioada de independență a țării noastre? Cu unele dintre ele ați devenit recunoscută și apreciată în lume.

– Multe! N-ași risca, acum să dau o cifră.  În fiecare an am avut diferite proiecte și contracte științifice, inclusiv proiecte internaționale de mare valoare științifică, dar și financiară (INCO-Copernicus, CRDF, MRDA-CRDF, HORIZON s.a). Dacă le-am înmulți cu cei 31 ani de independență a republicii noastre, am obține o cifră impunătoare. Ce vom face mai departe? În anul curent trebuie să finalizăm proiectul în cadrul Programului de Ștat. Sunt conducătoare a doi tineri care trebuie să susțină tezele de doctorat. Alt cercetător se află la etapa de finisare  tezei de doctor habilitat. În rest, vom trăi și vom vedea!

–  Sunteți născută într-un sat moldovenesc din regiunea Nicolaev. Războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei a atins și această regiune. Au avut de suferit rudele Dvs.? Cum se descurcă ele în prezent?

– Ați atins cea mai dureroasă problemă a mea! Toate rudele mele locuiesc în Ucraina. Le ajut moral și material cu ce pot, principalul e că toți sunt vii! Dar situația, în ansamblu, este tragică. A doua mea problemă de familie – rudele soțului se află pe teritoriul Federației Ruse. Nu știu dacă vom avea posibilitatea să le vizităm. Țările noastre de origine se află în stare de război...

–  Dnă profesor Elena Zubcov, eu vă mulțumesc pentru răspunsurile date la aceste întrebări deloc simple, dar totuși astăzi vă spun: La mulți ani! Azi e ziua Dvs. de naștere! Vă urez multă sănătate, pace în familie și în lume, prosperitate științei care a devenit sensul vieții Dvs.!

 

Pentru conformitate

Tatiana ROTARU

 

 

Sursa:
Categorie: