- Vizualizări: 356
1 martie – prima zi de primăvară, începutul lunii Mărțișorului, dar și ziua de naștere a eminentului nostru compozitor academician Eugen Doga – era normal ca triplul eveniment cultural de la Academia de Științe a Moldovei să înceapă cu un colaj din fermecătoarea muzică a autorului, interpretată de vocile cristaline ale corului de fete de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, dirijor Mădălina Ganea. Mulți dintre cei prezenți în sală și-au amintit de filmul copilăriei sau tinereții lor „Maria Mirabela”, în care a răsunat cântecul, devenit celebru cu vremea, compus de Eugen Doga pe versurile lui Grigore Vieru.
La inaugurarea acestei manifestări, acad. Ion Tighineanu, președintele AȘM, s-a referit și la alte creații minunate ale compozitorului, foarte dragi nouă, melomanilor, amintind și de ziua de naștere a genialului poet roman Mihai Eminescu – 15 ianuarie, care a fost declarată Ziua Culturii Naționale atât în Republica Moldova, cât și în România. În anul curent acest eveniment a fost consemnat în comun de cele două academii surori, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei. Este semnificativ că de Ziua Culturii Naționale protagonistul evenimentului a fost compozitorul Eugen Doga, pentru care „Eminescu este un geniu al umanității și creația lui Eminescu este actuală astăzi nu mai puțin decât în secolul XIX și va rămâne actuală peste secole”. În context, președintele AȘM a sugerat oaspeților să vizioneze expoziția de fotografii ce reflectă contribuțiile incomensurabile ale maestrului Doga în domeniul culturii naționale și universale. La final, academicianul Ion Tighineanu i-a adus felicitări omagiatului, urări de sănătate și succes în creația muzicală și florile recunoștinței pentru aportul său de muncă de peste o jumătate de secol.
Agenda manifestării de 1 martie a inclus și lansarea cărții „Doga și Eminescu: metafizica sunetului sau o carte despre iubire”, semnată de m.c. Ion Gagim, dr. hab., profesor universitar la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Lucrarea a văzut lumina tiparului la Editura ieșeană „Tipo Moldova”, la începutul anului 2024. Și-a prezentat lucrarea autorul, evidențiind că este autor a două cărți despre maestrul Eugen Doga și, respectiv, despre Eminescu. În prima din ele, a dedicat un capitol temei „Doga - Eminescu”. Cartea se numește „Eugen Doga: perspectiva inversă”, editată la Editura Academiei Române, București. Cea de a doua carte, consacrată totalmente subiectului respectiv, a fost lansată la evenimentul de referință: „Doga și Eminescu: metafizica sunetului sau o carte despre iubire”.
Profesorul Ion Gagim părea vădit emoționat de misiunea care-i revenea, de a vorbi despre carte astfel ca viitorul cititor să înțeleagă în vibrațiile ei adevărate, așa cum și-ar dori autorul, așa cum a conceput-o, a simțit-o și a trăit-o el pe parcursul scrierii. Care este acest efort, precizează cercetătorul și muzicologul? Esența lui este de natură spirituală, deoarece constă în chemarea de a ne transporta într-o altă lume – în lumea poeziei și a muzicii, în lumea vibrării interioare, căci anume acest lucru își doresc cele două arte-surori de la noi, cititorii și ascultătorii.
Ion Gagim vine și cu alte detalii privind sesizarea lucrării. „ ...ca să înțelegem creațiile marilor artiști, trebuie să intrăm în lumea lor... în lumea de „dincolo” de cea obișnuită, în lumea metafizică. Care e semnificația acestei noțiuni, dacă e să o luăm în sens etimologic și în accepția largă? Ea semnifică ceea ce se află deasupra lumii fizice. Dar oare nu acolo, în conștiința noastră supra-corporală, în viața sufletului, a imaginației și a gândirii, aduse la starea de revelație își duce existența muzica și poezia, credința și iubirea?”
În accepția autorului cărții prezentate, Doga a intuit că o mare parte din poeziile lui Mihai Eminescu și Veronica Micle nu sunt altceva decât un dialog ascuns între cei doi, prin care își manifestau iubirea unul față de celălalt. Și atunci, în conștiința compozitorului a răsărit ideea unei creații axate pe această temă. Astfel, a apărut ciclul de peste 70 de arii, cântece, romanțe intitulate „Dialogurile dragostei”, pe versurile lui Eminescu și ale Veronicăi Micle, în care compozitorul îi unește pe vecie în realitatea metafizică a muzicii. Și dacă n-au putut fi împreună în timpul vieții, ei sunt împreună, de nedespărțit, în creația compozitorului Eugen Doga, concluzionează profesorul Ion Gagim.
Felicitări cu prilejul zilei de naștere și cu acest superb Mărțișor de deschidere a primăverii a rostit de la tribuna academică m.c. Ion Hadârcă, vicepreședintele AȘM. Această zi de 1 martie, a remarcat scriitorul, îi este scumpă și de o simbolistică cu totul aparte pentru domnia sa: este și ziua de naștere a mamei sale, dar și a Regelui Mihai, chiar și unul dintre nepoți e născut în această zi. Pe marginea cărții lansate de ziua lui Eugen Doga, cercetătorul a venit cu unele judecăți de valoare și aprecieri. „Gândindu-mă la cartea maestrului, m.c. Ion Gagim „Doga și Eminescu: metafizica sunetului sau o carte despre iubire”, prea poate că și dumnealui, abordând aceste subiecte magistrale pentru artă, în genere, și pentru simțirea omului, a închegat de fapt un alt Mărțișor. Pentru că muzica și poezia sunt două componente esențiale ale simbolului primăvăratic de trezire la viață și de sugestie totală a primăverii, la lumea frumoasă a artelor și a emoțiilor și a tot ce e mai frumos pe această lume. Azi avem un mărțișor superb, așa cum e cântat de copiii Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău. Este o zi frumoasă aici, în Sala Azurie a Academiei de Științe. Să dea Domnul să mai trăim zile de genul acesteia. Cartea m.c. Ion Gagim vine a doua în imediata continuitate, zice Dumnealui, a unei Perspective inverse, scrise cu prilejul conferii titlului de Doctor Honoris Causa maestrului Eugen Doga de Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Chiar Cuvântul de Laudatio, rostit de Dumnealui la acel eveniment important, este un miez foarte bine amplasat și legat în substanța cărții nominalizate. Ca să continuăm ideea cu perspectiva inversă, eu aș spune că această carte este deja o perspectivă ascendentă care merge din invers spre înălțare către Eminescu spre trăirea comună, a îngemănării cuvântului cu muzica. Așa cum s-au îngemănat aceste două suflete: Eminescu și Doga. Asa cum, la rândul lor, s-au îngemănat viețile lui Eminescu și Veronica. Așa cum s-au înfrățit peste ani doi mari maeștri care reprezintă în esență cultura și trăirea noastră românească. Sunt semne de identitate ale trăirii noastre spirituale. Despre carte e greu să vorbești în câteva cuvinte, să cuprinzi esențialul. Dar autorul l-a expus deja în fața noastră. Răsfoind cartea, am remarcat, în primul rând, capacitatea savantului Ion Gagim de a-și orchestra cartea ca într-un fel de regie simfonică. M-am uitat la sumar și l-am apreciat în termeni muzicali. Mi-a plăcut termenul de Melovers – o simbioză totală și organică a ceea ce se întâmplă dincolo de sunet etc. În concluzie, efortul autorului în conceperea adevărului spiritual are în componența sa efortul de înțelegere, de interpretare, de apreciere și de autonomizare față de subiectele abordate. Prin urmare, nu este o detașare, dar remarcăm căutarea și capacitatea de formulare a ineditului viziunii asupra a doi mari maeștri ai sunetului și ai muzicii.”
Merită de remarcat faptul că volumul „Doga și Eminescu: metafizica sunetului sau o carte despre iubire”, editat cu concursul primarului de Dumbrăveni, Suceava, Ioan Pavăl, a fost onorat cu un Cuvânt introductiv de trei președinți de Academii: acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei, în perioada 2004-2018, fapt pentru care dl m.c. Ion Gagim și-a exprimat sincera gratitudine. Această lucrare relevantă, a cărei esență transcende granițele dintre poezie, muzică și știință, este un profund omagiu adus atât geniului eminescian, cât și măiestriei compozitorului Eugen Doga. Prin abordarea sa, Ion Gagim reușește să dezvăluie noi perspective asupra universului liric și muzical, evidențiind profunzimea gândirii acestor mari creatori, Poetul și Compozitorul.
Cuvântul i-a fost oferit și protagonistului evenimentului, dlui Eugen Doga, care a constatat că pentru dumnealui 1 martie – ziua sa de naștere, deschiderea Festivalului Mărțișor–2024, e într-adevăr sărbătoare. „Am avut noroc în viață de prieteni, nu mulți, dar buni, – a mărturisit compozitorul. – Pe fiecare l-aș pune alături de icoană. Noi nu putem trăi în această lume singuri, izolați. Datorită oamenilor cu care am avut norocul să lucrez, am avut posibilitatea și eu să-mi spun cuvântul în arta muzicală: mare sau mic, timpul va arăta. Cum poate fi scos din viața mea regizorul Emil Loteanu – această mare personalitate?! Am făcut împreună atâtea lucrări bune – a fost un mare artist! Dacă mai trăia, poare iarăși avea să mă întrebe: ei, ce facem mai departe? Așa s-a născut Baletul „Luceafărul”. Și chiar am avut și o idee interesantă, dar, cu regret, prea devreme ne-a părăsit. Suntem zgârciți de-ai spune omului în viață aprecierile pe care le merită, dar Loteanu a fost un om genial. Cărțile lui de poezie – fiecare din ele constituie o podoabă spirituală. Lucrările realizate de maestru în cinematografie țin de valorile universale. Noi am fost prieteni de creație. În acest sens, îi datorez lui Loteanu mult. Și încă ceva. Sunt fericit că mă aflu în rândurile membrilor Academiei de Științe a Moldovei. Este un mare noroc. Academia este Casa Mare a spiritului nostru. L-am avut pe Loteanu, l-am avut pe Ungureanu, pe Vieru, personalități de valoare unicat. Adevăratul artist nu activează în spații geografice limitate, el este universal, activează în alte dimensiuni și spații. În ultima vreme, se cam uită de Loteanu și e mare păcat. Trebuie să ne amintim de el și să-i promovăm opera”.
Un mesaj video de felicitare din România a adresat omagiatului dirijorul Operei din Brașov, dr. în arte muzicale Traian ICHIM, cadru didactic la Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania”, Brașov. A venit să-l felicite pe acad. Eugen Doga și primarul municipiului Cahul, dl Nicolae Dandiș, care a informat asistența că maestrul este cetățean de onoare al municipiului Cahul. De asemenea, l-au onorat cu prezența pe compozitor și un grup de tineri din partea Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu", urându-i sănătate, prosperitate și inspirație în activitatea de creație a Dumnealui.
Conform Programului evenimentului de la 1 martie, a urmat proiectarea filmului despre compozitorul academician Eugen Doga, realizat de celebrul nostru regizor Emil Loteanu.
Recitalul muzical din tezaurul compozitorului Eugen Doga a fost susținut de Ștefănel Luță, vioară, Liceul „Ciprian Porumbescu”, clasa profesorului Galina Buinovschi, la pian – Sorin Matei. Au încântat publicul meloman de la Academie cu creațiile muzicale ale omagiatului nostru Soledat Baciu și Cristina Goncearova.
Tatiana Rotaru
Ecourile ședinței festive de omagiere a acad. Eugen DOGA cu ocazia împlinirii a 87 de ani
Postul Public de televiziune Moldova 1
https://www.youtube.com/watch?v=v5-n8glxNHw
https://moldova1.md/p/25349/compozitorul-academician-eugen-doga-sarbatorit-la-implinirea-a-87-de-ani
TVR-Moldova
https://www.facebook.com/TVRMoldova/videos/1575198456579845