Crearea Academiei Tinerilor Cercetători - o tendință a unei țări mici de a deveni parte a unei lumi mari

22.03.2022
Vizitatori unici: 1617

Premieră. La Academia de Științe a Moldovei a avut loc, la 21 martie 2022, ședința de constituire a Academiei Tinerilor din Moldova. Argumentul grupului de inițiativă de a crea o Academie a Tinerilor Cercetători (ATC) în Republica Moldova îl constituie experiența mai multor țări ale lumii, actualmente, 45 la număr. Urmând experiența acestora, tinerii cercetători au venit cu inițiativa de a crea și în Republica Moldova o platformă academică, care ar contribui la promovarea excelenței științifice în activitatea tinerilor și nu doar. Fondarea Academiei Tinerilor a fost propusă de dr. Tudor Braniște, șef al Secției Management academic și relații externe a AȘM, la ședința Prezidiului AȘM din 17 decembrie 2021.  

La evenimentul de constituire a noii structuri științifice a participat conducerea AȘM, m.c. Alexandru Stratan, președintele Consiliului directorilor institutelor de cercetare, membrii grupului de inițiativă. Evenimentul a fost onorat de prezența consilierului prezidențial pe probleme de educație și cercetare, dna Valentina Chicu.

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a venit cu mesaj de salut, în care a salutat inițiativa de a crea Academia Tinerilor Cercetători, asigurând de susținerea necesară pe parcursul procesului de constituire, dar și de activitate ulterioară. „Este o zi deosebită. Astăzi lansăm o inițiativă foarte frumoasă - fondarea Academiei Tinerilor Cercetători”. În lume, în multe țări, Academiile Tinerilor au fost create cu ani în urmă și activează foarte eficient”, a menționat președintele AȘM, subliniind că trăim timpuri foarte dinamice, iar pentru a face față provocărilor sec. XXI sunt necesare noi abordări, noi tehnologii, noi concepte. Despre aceasta s-a vorbit nu o dată de la cele mai înalte tribune, a remarcat președintele AȘM, iar faptul că Anul 2022 a fost declarat drept An Internațional al Cercetărilor Fundamentale, de către ONU, deja arată că civilizația și, în primul rând cercetătorii, trebuie să vină cu noi abordări. „Dar pentru a avea succes trebuie și noi oameni. Este nevoie de o nouă generație de cercetători. Și desigur ei trebuie căutați printre tineri. Și aici aveți toate posibilitățile să contribuiți la ieșirea din impas, pentru că civilizația a intrat într-un mic impas, vedem că și cu referire la coronavirusul de tip nou este incertitudine. Și cu schimbările climatice și cu multe alte probleme. Aveți toate șansele să vă implicați, să aveți o carieră de succes, iar prin Academia Tinerilor, prin colaborări cu alte Academii ale Tinerilor veți acumula experiență, experiență europeană. Și șansele noastre de a ne integra în spațiul european depinde la direct de implicarea și succesul vostru”, a punctat președintele Ion Tighineanu. Totodată, președintele AȘM a informat că m.c. Alexandru Stratan, ca cel mai tânăr membru al AȘM, a fost propus de Prezidiul AȘM să fie curator al ATC.

 

Un mesaj de salut a adresat și consilierul prezidențial pe probleme de educație și cercetare, dna Valentina Chicu. Referindu-se la importanța evenimentului, consilierul Chicu a subliniat că fondarea Academiei Tinerilor Cercetători este cu adevărat acel eveniment care ne orientează spre viitor. „Trăim niște vremuri foarte grele, foarte dure pentru noi. Foarte multă lume este pesimistă. În momentul în care se construiește ceva, o structură nouă, care privește în viitor, asta deja oferă speranță mai multor oameni. Crearea ATC este importanță și prin faptul că aceasta, în esență, este o tendință a unei țări mici de a deveni parte a unei lumi mari. Este o mișcare globală și dumneavoastră, astăzi, ne oferiți posibilitatea să ne integrăm în această mișcare globală a cercetării”, a menționat oficialul. 

 

Totodată, consilierul prezidențial a remarcat că evenimentul este și o declarație de încredere pentru tânăra generație, pentru tineri în esență, și asta pentru că se dorește a crede că tinerii astăzi pot să-și asume responsabilitatea pentru prezent și viitor, pentru prezentul și viitorul țării noastre, dar și al planetei noastre, pentru că anume tinerii sunt cei care vor construi viața de mai departe a planetei. Dna Valentina Chicu a exprimat, de asemenea, certitudinea că, câmpul de intensitate intelectuală pe care îl are acest eveniment, este împletit cu un câmp de intensitate emoțională sau, cel puțin, așa i-ar plăcea să creadă. Revenind la ideea de noi abordări vocalizată anterior, consilierul Chicu și-a dorit să vorbească nu despre faptul că abordarea nouă înseamnă implicarea tinerilor. „După mine, abordarea nouă înseamnă acea colaborare, acel proces de co-creare, în care experiența generației noastre este împletită sau armonizată frumos cu ideile de viitor ale dumneavoastră, tinerii. Cred că asta este abordarea cea mai corectă pentru planeta noastră. Noi privim la lucruri prin prisma experienței, prin lentilele experienței noastre proprii, cercetăm lucrurile prin abordările cu care ne-am obișnuit, învățăm și metode noi. Voi puteți să aduceți în cercetare acele idei ale voastre, idei noi, în colaborare cu experiența care deja există. Deci, nu trebuie să creați nimic excepțional și nou, trebuie doar să introduceți un suflu nou în ceea ce deja există și să transformați totul, astfel încât toată mașinăria asta a noastră să funcționeze bine”, a relevat demnitarul. În același context, Dna Chicu a accentuat că responsabilitatea de a cerceta nu înseamnă doar de a-ți face o carieră academică, o carieră în domeniul ca și profesionist bun, ca și cercetător bun, înseamnă să poți să livrezi lucruri noi care să fie implementate, să propui soluții proaspete, oportune în momente dificile prin care trecem cu toții. Oficialul a exprimat, de asemenea, speranța ca tinerii să valorifice această oportunitate și această platformă la maxim, să fie creată o rețea cu tinerii din toată lumea, să se integreze în Academia globală a tinerilor, astfel încât prin ei să existe încrederea că planeta noastră este în mâini de nădejde. Dna Valentina Chicu a felicitat Academia de Științe pentru inițiativa și decizia de a merge pe același făgaș cu multe state și multe Academii din lume, urând succese mari tinerilor, să aibă întotdeauna suficientă curiozitate, să trăiască  bucuria vieții și bucuria descoperirilor în cadrul cercetărilor lor. 

 

La rândul său, m.c. Alexandru Stratan, președintele Consiliului directorilor institutelor de cercetare, care, așa cum s-a menționat, va avea un rol aparte în procesul de creare, dar și de activitate a ATC, a salutat de asemenea formarea acestei structuri, subliniind că prin crearea Academiei Tinerilor, de fapt se răspunde la o restanță omisă în trecut, iar acum se repară acest lucru. „Este deja axiomatic faptul că acele țări care au investit în cercetare, în educație, într-un sistem bun al sănătății, au prosperat, cu atât mai mult, acele țări care au investit în tineretul care a dezvoltat”, a subliniat m.c. Stratan. Prin crearea ATC, chiar dacă este o responsabilitate pusă pe umerii tinerilor, se dorește a face o conexiune, o colaborare benefică, pentru că nu atât viitorul Academiei de Științe contează, nu atât viitorul personal al tinerilor, dar viitorul acestei țări. „Ne dăm foarte bine seama că doar atunci când investițiile sunt analizate întru susținerea tinerilor, mai ales al unui domeniu important al științei, unde sunt necesare investiții masive, țara poate deveni prosperă”, a spus dl m.c. Alexandru Stratan.

 

În altă ordine de idei, răspunzând imperativului importanței creării unei atare structuri, m.c. Alexandru Stratan a subliniat că se dorește a avea acest senat al tinerilor care va veni cu inițiative, cu idei noi. „Generațiile trec, multe lucruri se schimbă, trăim o viață foarte dinamică, trebuie să promovăm astăzi managementul schimbării foarte eficient, dar și cu decizii foarte rapide și corecte, fără a greși. De aceea, această voce a tinerilor este foarte importantă”, a relevat președintele Consiliului directorilor institutelor de cercetare, care, pe final a venit și cu o încurajare: „Fiți curajoși, întrebați, cereți, spuneți, pentru că viitorul chiar vă aparține. Și eu tot timpul am fost cel care am susținut tinerii în institutul pe care eu îl conduc. De aceea, susțin această inițiativă, aveți tot suportul nostru”.

 

Întrucât inițiativa de creare a Academiei Tinerilor Cercetători a venit din partea dlui dr. Tudor Braniște, el a fost și cel care a moderat evenimentul de mai departe. Tânărul cercetător a exprimat mulțumiri președintelui AȘM, acad. Ion Tighineanu și m.c. Alexandru Stratan pentru susținerea acestui demers curajos, asigurând de bună și frumoasă colaborare. A urmat prezentarea membrilor grupului de inițiativă, respectiv, instituția pe care o reprezintă, activitatea, domeniul științific,  precum și prezentarea conceputului ATC.

 

Grupul de inițiativă se constituie din 17 membri care reprezintă institutele de cercetare, UTM și USM:

1. Tudor Braniște, Universitatea Tehnică din Moldova

2. Alina Beșliu, Institutul Microbiologie și Biotehnologie 

3. Tudor Bumbu, Institutul de Matematică și Informatică „V. Andrunachievici”

4. Daniela Burduja, Institutul de Ecologie și Geografie

5. Adriana Butnaru, Institutul Patrimoniului Cultural

6. Mihail Ciobanu, Institutul Național de Cercetări Economice

7. Vlad Ciobanu, Universitatea Tehnică din Moldova

8. Mariana Chiochina, Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie

9. Petru Ciorba, Institutul de Zoologie

10. Elena Culighin, Institutul de Chimie

11. Andrei Lungu, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor

12. Maria Diacon, Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice

13. Oxana Gherman, Institutul de Filologie Română „B.P. Hașdeu”

14. Vadim Morari, Institutul de  Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D.Ghiţu

15. Roman Rusnac, Universitatea de Stat din Moldova

16. Ionel Sanduleac, Universitatea Tehnică din Moldova

17. Maria Tabără, Grădina Botanică (Institut) „A. Ciubotaru”.

 

Conceptul ATC a fost expus de dr. Tudor Braniște care a prezentat unele obiective ale ATC, precum și activitățile planificate în acțiunile imediat următoare. Cât privește scopul creării ATC, potrivit membrilor grupului de inițiativă, acesta este de a reprezenta vocea tinerilor în domeniul științei, contribuind la dezvoltarea cercetării științifice în beneficiul societății. Academia Tinerilor își propune să devină o platformă a tinerilor cercetători, care va contribui la promovarea excelenței științifice în activitatea tinerilor, stabilirea legăturilor dintre generații prin promovarea științei în rândurile elevilor și studenților, interconectarea tinerilor specialiști din diferite domenii, valorificarea noilor oportunități pentru tinerii cercetători, precum și exprimarea punctului de vedere în mod focusat și colectiv ș.a.

La nivel internațional nu există un model stabilit pentru o Academie a Tinerilor, unele fiind părți componente ale Academiilor de Științe naționale, altele funcționând independent, însă toate prezintă același tip de platformă a tinerilor pentru a-și face auzită vocea în privința necesităților de dezvoltare continuă a generației tinere.

Academia Globală a Tinerilor (Global Young Academy) și Academia Tinerilor din Europa (Young Academy of Europe) sunt implicate pe larg în diverse activități, cum ar fi organizarea de workshop-uri pe diverse tematici: pandemia COVID-19, particularități în procesul de pregătire a dosarelor pentru burse și granturi internaționale, etica în procesul cercetării științifice – cercetarea responsabilă ș.a.

Înregistrarea video a evenimentului este disponibilă la următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=QvOhk0hq9sw

 

Eugenia Tofan,

AȘM

 

 

 

Categorie:

Înregistrări online