Promovarea ideilor în cercetare, susținută de mediul de afaceri

2018-10-02
 

Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, a avut, la 1 octombrie 2018, o întâlnire de lucru cu dl Ion Vinaga, co-fondatorul Fundației, Days Capital AG, cu care Academia de Științe a Moldovei are acord de colaborare.

În contextul inițiativelor lansate, încă în aprilie curent, de a promova acțiunile și evenimentele pe care le organizează Academia de Științe și savanții la scară internațională, omul de afaceri a venit cu propunerea ca, instituția academică să participe la o reuniune internațională care va aborda un subiect important și actual, ce vizează longevitatea vieții omului, or, ritmul accelerat al vieții și neglijarea sănătății îl împiedica pe omul modern sa trăiască o viață lungă și lipsită de boli. Evenimentul este preconizat pentru începutul anului 2019, iar cheltuielile inerente vor fi suportate de Fundație. În cadrul discuțiilor, dl Vinaga s-a referit și la alte proiecte, pe care intenționează să le dezvolte, care ar putea contribui la îmbunătățirea calității vieții omului, ca element fundamental al societății, prin intermediul resurselor digitalizate.
 
Președintele AȘM a mulțumit omului de afaceri pentru deschiderea și implicarea sa în soluționare unor probleme de importanță vitală, exprimând disponibilitatea de a examina solicitarea lansată și a veni cu deciziile de rigoare. În context,președintele AȘM, care a fost ales, în mai curent, în calitate de membru al Consiliului de Administrare al Federației Academiilor Europene (ALLEA), a ținut să specifice că,în cadrul reuniunii ALEEA, care va avea loc la 21 decembrie la Varșovia, va prezenta propuneri de proiect privind istoria dezvoltării academiilor de științe, modele de administrare, elaborarea metodologiei de administrare a academiilor în diferite țări. În cadrul aceleiași întruniri, președintele va expune și intenția de promovarea ideii dezvoltării proiectului propus de omul de afaceri, dat fiind că acesta solicită antrenarea atât a specialiștilor din medicină, cât și specialiștilor IT, inclusiv din UE, iar ALEEA ar putea tutela buna derulare a proiectului.      
Academicianul Gheorghe Duca i-a dăruit omului de afaceri Ion Vinaga Tratatul „Managementul Timpului”, în două volume, care a fost lansat recent la ASEM, unul din autorii căruia este chiar el. Fiind impresionat de însuși titlul tratatului, omul de afaceri s-a oferit să inițieze traducerea, deocamdată, în limba engleză a lucrării, apoi, poate va reuși și în alte limbi.
 
Amintim că Acord de colaborare între Academia de Științe a Moldovei și Fundația Days Capital AG a fost semnat la 17 aprilie 2018. Potrivit documentului, părțile și-au asumat obligația să îndeplinească sarcinile privind organizarea diferitor evenimente științifice, conferințe științifice, reuniuni, întruniri, pentru promovarea proiectului DAYS Exchange în întreaga lume. Acordul prevede că activitățile proiectului se desfășoară în conformitate cu practicile de cercetare acceptate, cu legislația și reglementările aplicabile, precum și cu toate regulile și liniile directoare relevante pentru implementarea proiectului, inclusiv standardele și normele de calitate recunoscute. Acordul are scopul de a promova știința, inovațiile, tehnologiile performante.
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM