In Memoriam Academician Vsevolod Moscalenco

2018-04-03

Suntem îndurerați de vestea trecerii în eternitate a ilustrului savant cu renume mondial, academicianul Vsevolod Moscalenco, profesor universitar, doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice. 

Academicianul Vsevolod Moscalenco s-a remarcat prin elaborări teoretice semnificative în domeniul fizicii stării condensate. Îi revine un rol aparte și în formarea și menținerea prestigiului științei autohtone prin intensificarea relațiilor de colaborare dintre savanții din Republica Moldova și Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, pentru această contribuție i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al acestei prestigioase instituții de cercetare.
 
Pentru realizările de pionierat și promovarea imaginii țării noastre pe scară internațională, academicianul a fost menționat cu cele mai înalte distincţii de stat şi titluri onorifice naționale: Cavaler al „Ordinului Republicii”, „Om emerit”, Laureat al Premiului de Stat, Medalia AȘM „Dimitrie Cantemir”.
 
Ne exprimăm respectul pentru personalitatea notorie a academicianului Vsevolod Moscalenco, care și-a consacrat viața dezvoltării cunoașterii științifice în beneficiul societății Republicii Moldova.
 
În aceste momente de mare tristețe, transmitem condoleanțe și compasiune familiei  îndurerate și celor apropiați.
 
Dumnezeu să-l odihnească în pace.
 
Igor Dodon, președintele Republicii Moldova
Andrian Candu, președintele Parlamentului
Pavel Filip, Prim-ministru
Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării
Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media
Gheorghe Duca, președintele AȘM
Ion Tighineanu, vicepreședintele AȘM