Ideile și dorințele pot fi realizate. A fost inaugurat Salonul Eugen Doga Music Cafe

2018-03-03
 

Scriam într-o relatare anterioară că Anul Eugen Doga nu a luat sfârșit și că maestrul va fi la fel prezent cu concerte și apariții în public și în anul acesta. Iată că după intervenția magistrală de la pupitrul Academiei Române, din 15 ianuarie, după concertul prilejuit de lansarea Colecției „Eterna”, de Dragobete, am avut norocul de o nouă reîntâlnire cu artistul vineri seara, 2 martie, unde a fost inaugurat Salonul Eugen Doga Music Cafe. Un vis mai vechi al maestrului Doga și o idee genială, la fel de veche, a prietenului său și omului de afaceri Nicolae Avram, preşedintele Centrului Cultural „Vatra”, a prins contururi reale, cele 81 de mărțișoare ale îndrăgitului compozitor fiind marcate prin inaugurarea acestui splendid Salon la „Vatra Neamului” din inima urbei.                                                              

Printre invitații serii s-au văzut remarcați reprezentanţi ai Legislativului, administraţiei publice centrale şi locale, corpului diplomatic, oameni de știință și cultură, ziarişti şi artişti. La evenimentul inaugural a fost presentă familia compozitorului – soția Natalia și fiica Viorica. 
 
Preşedintele Centrului Cultural „Vatra” și patronul localului „Vatra neamului”, Nicolae Avram a remarcat că Eugen Doga Music Cafe este concepută ca fiind o operă de artă care cuprinde toată filosofia creației și gândirii maestrului Doga. Fiecare detaliu al sălii este reprezentativ, vorbește despre ceva anume, are o încărcătură semantică majoră, fie că vorbește despre creația maestrului, talentul și genialitatea sa, trecutul dar și prezentul glorios al lui.
 
Și dacă genialitatea întotdeauna a avut puterea de a schimba lumea spre bine, Salonul Eugen Doga Music Cafe tinde să devină un Altar al artei frumosului, un Altar al Creației. De ce Un Altar al Creației? Pentru că, susține gazda salonului, în acest salon vor fi expuse cu regularitate opere de artă plastică autohtonă - sculptură, pictură, ceramică, toate fiind născute din asociații pe baza muzicii lui Eugen Doga. Salonul Eugen Doga Music Cafe va deveni și un loc de valorificare a artei, dar, și de ce nu, o modalitate de cultivare a sentimentului de frumos în rândurile celor mici. „Aici va fi un loc de atracţie pentru turişti şi amatorii de muzică, unde vor putea asculta creaţia compozitorului, vor participa la lansări de CD şi de carte, având posibilitatea, în aceeași ambianţă, să admire arta noastră culinară”, a specificat Nicolae Avram.
 
Pentru invitați evenimentului au evoluat mai mulți artiști, prieteni ai maestrului Eugen Doga - cântăreţii de operă Mariana Bulicanu, pentru care, după cum i-a spus Eugen Doga, instrumentul principal este sufletul ei, Ion Timofti și Ana Morari, Elena Demirgean, Vitalie Advahov și fiul său Cătălin, formaţia „Akord” și alți interpreți. În aplauzele distinsului public, maestrul a cântat la pian celebrul vals „Gingașa și tandra mea fiară”, a primit felicitări și multe flori. 
 
Pentru consemnarea istorică a acestui eveniment-premieră, a fost dat citire și documentului inaugural al salonului în stil eminescian, la care maestrul Doga a replicat. „Acesta nu este document, dar DOGAment. „DOGAmentul” va rămâne în Salon, în Galeria din sala mare și va face cunoscut lumii, pentru cei care vor decide să „pitorească” aici, că Vatra Neamului Salonul Eugen Doga Music Cafe este un altar al artei și culturii pentru oameni cu inimă curată și mintea luminată, de prin părțile locului și nu numai, care însă iubesc Moldova și bogățiile ei spirituale (Hrisov aici).
 
Mulțumindu-le tuturor celor prezenți, maestrul Doga a spus că atunci când se adună lumea, e sărbătoare. Este foarte bucuros că dl Nicolae Avram a avut această idee originală și a găsit această posibilitate de a o realiza. Maestrul mai crede că prin aceasta, dl Avram va câștiga și mai mult spiritul oamenilor care i-a adunat aici, pentru că este un semn frumos când oamenii buni se adună. „Eu sunt cel care urmărește natura. Azi, natura ne presoară cu o cale albă curată de nea”, sugerând să fim curați în sufletele noastre și să mergem după Soare că el, Soarele, niciodată nu greșește. Compozitorul a mai mărturisit că el rare ori când pune la muzica sa un punct. „Ușa trebuie să fie deschisă ca să poți ieși în spațiu”, crede artistul dorindu-le tuturor sănătate, la mulți ani și să fie cât mai des oaspeții Salonului. 
Eugenia Tofan,
          Centrul Media al AȘM