Republica Moldova în spațiul valoric european

2017-09-13

Salut inițiativa Președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, ce vizează constituționalizarea cursului european al țării noastre.

Această intenție este bazată pe aspirația statului nostru de a-și hotărî prezentul și viitorul, fără nici un amestec din afară, în conformitate cu năzuințele poporului. Constituționalizarea reiese din dorința țării noastre, exprimată de-a lungul anilor, de a fi alături politic, economic, cultural și științific de țările europene.

Republica Moldova a reușit să înregistreze o serie de succese în apropierea de valorile europene, încununate cu semnarea Acordului de Asociere, care va avea un impact benefic asupra modernizării și dezvoltării economice a țării.

Una din componentele integrării europene a fost asocierea comunității științifice la Spațiul European de Cercetare, care a aprofundat participarea oamenilor de știință din țară la programele comunitare din domeniu și a extins cooperarea științifică, deschizând noi oportunități și perspective pentru cercetători.

Prin prisma acestor deziderate, inițiativa de constituționalizare a vectorului european este nu doar salutabilă, dar și oportună.

Președente AȘM, Acad., Gheorghe DUCA