Declarație cu privire la inițiativa legislativă de modificare a sistemului electoral în Moldova

2017-03-17
Actualmente, clasa politică și societatea se confruntă cu probleme și provocări din motivul încrederii scăzute a cetățenilor în politicieni.
 
Pentru a apropia cetățeanul-alegător de treburile publice și vice-versa, de a responsabiliza partidele politice și aleșii poporului față de promisiunile asumate a fost lansată inițiativa legislativă de alegere directă a deputaților în circumscripții uninominale.
 
Sunt binevenite și importante dezbaterile cât mai largi la subiectul acestei inițiative.
 
Astăzi, 17 martie curent, la ora 10.00, Academia de Științe, în calitatea sa de consultant al autorităților publice, instituție autonomă și în afara politicului, va găzdui o masă rotundă în care va oferi vizuini bazate pe cunoașterea academică la subiectul votului uninominal.
 
Recomandăm organizarea unor mese rotunde, conferințe și întruniri pentru discutarea acestei probleme atât în Chișinău, cât și în regiunile Moldovei.
 
Rezultatele acestor discuții trebuie prezentate societății și transmise deputaților în Parlament și sperăm că aceste puncte de vedere vor fi luate în calcul la definitivarea proiectului de lege.
 
Îndemnăm politicienii și societatea să beneficieze de platforma echidistantă a științei, de a identifica soluții benefice pentru viitorul țării noastre.
 
Acad. Prof. Gheorghe Duca,
Președintele Academiei de Științe a Moldovei